Sex svenskar klara för EM i maraton

Klara för EM i Marathon: Mikael Ekvall, Hanna Lindholm, Isabellah Andersson, Cecilia Norrbom, Malin Starfelt och Mikaela Larsson.

Lorenzo Nesi, som är förbundskapten för svensk långlöpning, har nominerat sex maratonlöpare till EM i friidrott som avgörs i Berlin den 7–12 augusti. I samband med EM avgörs Europacupen i maraton som är en lagtävling. De som springer Europacupen räknas också in i EM.
Det blev som väntat ett svenskt damlag, men inte något herrlag.

Damerna klarade med bred marginal den svenska kvaltiden som var att fyra löpare skulle ha en snittid under 2.40, medan herrarna inte riktigt levde upp till kriteriet för uttagning som var en snittid för fyra löpare under 2.20.
Det innebär att Mikael Ekvall från Strömstad, som kvalificerade sig genom att springa på 2.18.12 vid VM i London i 2017, blir ende manlige löpare till EM.

På damsidan var Isabellah Andersson, Hässelby SK och Hanna Lindholm, Huddinge AIS, givna eftersom de båda klarat gränsen på 2.38 för individuell start. Ytterligare tre löpare är uttagna till lagtävlingen; Mikaela Larsson, Spårvägen, Cecilia Norrbom, Spårvägen, samt Malin Starfelt från Runacademy som liksom Isabellah Andersson kvalade in via ett starkt lopp i Hamburg i söndags.

Lisa Ring från NocOut, som var närmast utanför laget, har möjlighet att kvalificera sig genom att visa god form i något av årets återstående lopp. Varje land får ställa upp med max sex löpare i Europacupen. Den sammanlagda tiden för de tre räknas.

Senast Marathon avgjordes vid Europamästerskapen var i Zürich 2014. Den gången tog landslagsledningen ut fem män och fem kvinnor samt två reserver. Hanna Lindhlm som fick hoppa in som reserv när Isaballa Andersson tackade nej på grånd av skada är den enda löparen från 2014 års EM-lag. Hanna Lindholm blev då 42:a på personbästa 2.44.05. Isabellah Andersson är Sveriges bästa kvinnliga maratonlöpare genom tiderna, bästa internationella meriten är tredjeplats vid EM i Barcelona år 2010. 

Isabellah Andersson ser ut att vara det starkaste svenska kortet även i år. Hon gjorde 2.34.52 i Hamburg Marathon vilket är en av hennes sämre maratontider under senare år. Trots det var resultatet imponerande. Efter barnafödande i fjol hade isabellah bara hunnit med fyra månaders hård träning inför Hamburg. Hon har nu tre månader på sig för att bygga upp formen inför EM.
– Kan hon göra 2.30 på den ganska lättsprungna banan i Berlin kan det bli en topp tio placering, säger Lorenzo Nesi som hoppas att damlaget ska klara en plats bland de åtta främsta.

Maratonloppen för både herrar och damer avgörs på friidrotts-EMs avslutningsdag söndag 12 augusti. 

UTTAGNA MARATONLÖPARE TILL EM

Herrar 

  • Mikael Ekvall, Strömstad LK

Damer 

  • Isabellah Andersson, Hässelby SK
  •  Hanna Lindholm 79 Huddinge AIS
  •  Mikaela Larsson 85 Spårvägens FK
  •  Cecilia Norrbom 88 Spårvägens FK
  •  Malin Starfelt 86 Runacademy IF

Mer om EM i maraton 2018