Värmechock hotar i Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvets tävlingsläkare Claes Mangelus varnar för värmen. Vid 2010 års lopp hann inte ambulanserna ta hand om alla kollapsade löpare.

Snabb temperaturökning. Från kylskåp till sommarvärme. I normala fall tar det fjorton dagar att acklimatisera sig för löpning i värmen. Men den tiden har inte de närmare 60000 löparna fått inför lördagens Göteborgsvarvet. Olyckskorparna kraxar om Varvet 2010 då 1400 löpare bröt och ett par hundra löpare kollapsade. Den gången kom också värmen plötslligt. Som varmast var det 26 grader mitt under tävlingsdagen. Riktigt så varmt ser det inte ut att bli på lördag, men på torsdagseftermiddagen skickade Göteborgsvarvet ut uppmaning från tävlingsläkaren Claes Mangelus till löparna om att dricka

I lindrigare fall minskas prestationsförmågan men i allvarligare fall kan det medföra överhettning med chocksymtom.
Claes Mangelus, tävlingsläkare

Drick lagom mycket. Speciellt om det blir varmt. Det är rådet till löparna inför lördagens halvmaraton i Göteborg.
- Om man dricker för lite löper man risk att bli uttorkad. I lindrigare fall minskas prestationsförmågan men i allvarligare fall kan det medföra överhettning med chocksymtom, säger Claes Mangelus.
Den som är van att dricka vanligt vatten kan lugnt fortsätta med det. Sportdrycker innehåller socker, som ger extra energi, och salt. Det gör att man tillgodogör sig vätska snabbare och bättre. Är det varmt ute minskar sportdryck också saltförlusten något. Men magen kan reagera om man inte är van att dricka sockerhaltiga drycker under långlopp.

– Ett bra tips är att äta något salt, till exempel salta pinnar, samt att dricka 1-2 muggar vatten eller sportdryck ett par timmar innan loppet. Fram till start kan man sedan dricka ytterligare 1-2 muggar vatten, mer om det är varmt ute. Följ din törst, det brukar vara lagom att dricka en mugg vatten eller sportdryck var 15-20 minut under loppet, framför allt om det är varmt. Ta gärna med salta snacks eller några små portionspaket salt. Ta dessa vid sista fjärdedelen av loppet om du svettas mycket. Och försök inte att ”dricka ikapp” efter loppet, förklarar Claes Mangelus.

Göteborgsvarvets råd till löparna inför loppet:

 • Drick lagom
  Om man dricker för lite under ett långlopp, framför allt om det är varmare än normalt (>23 grader), löper man risk att bli uttorkad. I lindrigare fall minskar det prestationsförmågan, upp till 30%, men i allvarligare fall kan det medföra överhettning med chocksymtom.
 • Bryt loppet om det känns fel
  Om du känner dig dålig eller får andra symtom, till exempel upphörd svettning med kall hud (tecken på uttorkning!), tung andning, illamående, kräkningar eller obehagskänslor/smärtor i bröstet så bryt omedelbart! Blir du inte bättre fem till tio minuter efter det att du brutit loppet så kontakta sjukvården.
 • Målgång – fortsätt röra på dig
  När du gått i mål fortsätt småjogga eller åtminstone gå. Om man plötsligt stannar får man en blodansamling i benen (då muskelpumpen upphört) och kan svimma om man är uttorkad.
  Försök inte att dricka ikapp, men är du törstig så drick och då gärna den dryck som passar dig. Om du dricker vanligt vatten så försök få i dig salt genom exempelvis salta snacks som nämnts ovan och njut av en välförtjänt banan.
 • Vätska längst med banan
  Vatten finns vid tio stationer längs banan (alla placerade på höger sida). Vid energistationerna serverasEnervits sportdryck G Sport och vatten..Vätskestationer hittar du efter 1.6 km, 4.3 km, 6.7 km (energi), 8.5 km, 10.5 km (energi), 12.2 km, 15.1 km (energi), 16.7 km (svamp), 18.1 km (energi), 20.3 km, samt efter målgång.

Mer om Göteborgsvarvet 2017