Lars-Gunnar Skoog om löpskolning för Marta och motionärer

Lars-Gunnar Skoog har varit med och utvecklat mästarlaget Umeå IK under hela deras suveräna framgångssaga. Med löpträning och löpskolning har han format bland annat världsstjärnan Marta.
- En fantastisk resa med sju SM-guld, fyra cupguld och två Womens cup guld plus åtta silver. Vi har aldrig varit sämre än tvåa på tolv år.

- I början var dom rätt taskigt tränade, så första året var det bara grundträning cirka 55 pass för att fixa konditionen. År två blev det styrka egen kropp plus lite mera tempoinriktat. År tre styrka gym plus mera fart i löpningarna cirka 75 pass. Sedan år 2000 kom första guldet och då körde vi 110 pass styrka-löpning-snabbhet med mera. Sen har det rullat på.

Hur ofta har du kört löpträning och löpskolning med spelarna?

- 55 pass per år 1997 till 121 pass 2008 ( styrka och löpning)
45 pass 1997 till 65 pass 2008 löpning-snabbhet motsvarande.

Är det ett populärt inslag?

- Ja faktiskt. Jag har försökt göra löpningen varierad och framförallt fotbollsanpassad.
Man kan inte hålla på och springa tio kilometer två gånger i veckan eller vanliga standard intervaller utan det måste fylla fotbollens fysiska kravprofil

Hade Umeå nått sina framgångar utan löpskolningen och löpträningen?

- Jag tror det är en viktig anledning till den långa framgångseran. Första åren var det bara vi som körde ordentlig fysträning. Nu jobbar alla lag i allsvenskan med fys på ett eller annat sätt.

Du har även kört löpträning inom andra idrotter, vilka?

- Ishockey lag (Björklöven i fem år) Innebandy (Umeå City, IBK Dalen) handboll (Sikeå)

Har det funnits några verkliga löpartalanger hos Umeå IK genom åren, det sägs att världens bästa fotbollsspelare, Marta, är vass?

- Ja vi har haft många bra löpartalanger: Hanna Ljungberg, Malin Moström, Anna Sjöström, Frida Östberg, Anna Paulssson, Madeleine Edlund är alla mycket löpstarka.
Marta är ett eget kapitel, mycket lättränad och bra både på kort och lång distans.

Hur bra hade Marta kunnat bli som ren löpare?

- Svårt att säga Men folk som fattar tider kan jag ge ett exempel: Vi körde 10 x 1 min med 15 sek vila i 70-80 % Därefter skulle dom köra 6 x 200 m med 90 % kraftinsats bara nån minut efter dessa 10 st 1 min intervallerna. Marta blåste alla 6 på 28-28,5 sek och var ganska fräsch.

Tränade du henne mer individuellt? Behövde hon mer löpskolning?

- Från början när hon kom (17 år) var hon otränad och svag men mycket bra med boll. Så jag körde lätt styrka med henne plus lätta löpningar. Men sen har hon kört samma som laget.

Beskriv hur ett löpträningspass kan se ut?

- 8-10 min jogg, höftprogrammet.
Januari: Exempel Stege 1000 m-800 m-600 m-400 m-200 m-200 m-400 m-600 m-800 m-1000 m
I olika farter med 60-90 sek vila.
Efter det kör vi corestyrka 15-20 min + stretching

Vad är löpskolning?

- Koordinationsövningar för att skola in en effektivt löpsteg. Direkt taget från friidrott som jag reviderat lite mot fotboll.

Det handlar alltså inte bara om att hitta det mest ekonomiska löpsteget?

- Det är även koordination för att bli rappare, minska skaderiken, samt bli snabbare.

Antar att det skiljer en del mellan din egen långdistansträning du bedrev förut (eller fortfarande?) och explosiv löpträning för fotbollsspelare?

- Javisst, jag kör aldrig längre än fyra min med spelarna. Som löpare var det ju mera mängd och så vidare.

Har sättet som du lär ut löpträning förändrats genom åren, eller är det ungefär samma?

- Jag började som fystränare 1985 och då var det mera löpträning som löparna körde. Men det är svårt att hålla spelarna rappa i steget om du kör för segt. Fotbollen är tuff i dag: 90 min speltid, 100 ruscher, 30-40 närkamper. 20-30 hopp situationer, plus helt andra tekniska-taktiska krav.

Rent generellt, behövs det mer löpträning och löpskolning inom andra idrotter än just löpning?

- Fotboll, innebandy, handboll är ju idrotter som kräver löpstyrka och då kan man inte köra simning eller spinning som uppbyggnadsträning.

Behöver en ren motionär som ska springa till exempel Stockholm Marathon tänka på löpskolning?

- Absolut. Kan man få ett ekonomiskt och effektivt löpsteg så blir maran behagligare. Skaderisken mindre med mera. Jag jobbar ganska mycket åt Springtimeresor i Portugal-Thailand på deras träningsresor. Då har jag ofta hand om nybörjargruppen där jag kör löpskolning varje dag. Det är imponerande att se deras framsteg under en vecka och se glädjen hos motionärerna när de hittar rytmen

Finns det någon fara i att förändra ett naturligt löpsteg?

- Man skall kanske inte bryta ut steget helt och hållet. Man kan ha en benlängdsskillnad eller nåt annat anatomiskt fel som gör att man springer på ett visst sätt. Men generellt sett tror jag alla tjänar på att jobba med löpskolning

Finns det ett rätt och ett fel sätt att springa på?

- Man bör inte springa på tå när man springer lugnt och inte springa på hälarna när man springer fort. Sen finns det grunder i armpendling också.

Vad är det viktigast att tänka på för en springande motionär?

- Rulla på foten, skjut ifrån när du avvecklar steget, spring inte och är på armarna utan låt dom pendla i löpriktningen, Spring med lite öppen mun så du får syre är några exempel.

Har du själv förändrat ditt löpsteg genom åren?

- När jag sprang bana körde jag mycket löpkoordination och hade ett fint steg. När man blir äldre eller ökar i vikt tappar man lite knälyft med mera.

Kommer du själv att springa några lopp under 2009?

- Om jag blir återhämtad efter mina två knäoperationer skall jag köra nåt millopp.

Berätta om din egen löparkarriär?

- Jag var aktiv mellan 1978-2002 Och har sprungit 14000 mil och 700 tävlingar. Jag har 30 DM tecken från 1 500m upp till maraton.

Lars-Gunnar Skoogs personliga rekord:
800 m 1.57.2
1500m 3.56.99
3000 m 8.22
5000m 14.33
10000m 29.57
Halvmaraton 1.07.43
Maraton 2.30.10
Lidingöloppet 30 km 1.43.34

Mer om Intervjun 2009