Tusentals frågor under tio år

Coachen Peder Lindberg har svarat på era frågor under mer än tio års tid. Han är aldrig svarslös och kan se en tydlig tendens att frågorna mer och mer kommer från kvinnor.

Coachen Peder Lindberg har under mer än tio års tid svarat på läsarnas frågor på Marathon.se. Peder är utbildad idrottslärare på GIH och även före detta elitspelare i squash.
– Vi startade våren 1998 eller 1999. Jag minns faktiskt inte. Det är tusentals frågor om allt möjligt, berättar Peder.
I början kom de flesta frågorna under mars, april och maj när det blev ljusare ute och mer löpvänligt. Huvuddelen av de som ville ha svar på frågor om löpning var inledningsvis män.
– Minst 90 procent var män, säger Peder Lindberg.

En fördelning som idag, år 2009, har jämnats ut ordentligt.
– Min känsla är att det numer är övervägande frågor från kvinnor, i varje fall 50-50.
Frågorna har förstås varit av de mest skiftande slaget under årens lopp, men Peder kan sortera in dem i tre huvudkategorier.
1) Tränar jag rätt.
2) Skador.
3) Övrigt.
– Tyvärr handlar alldeles för många av frågorna om skador. Det vanliga är att man känner av någonting, men fortsätter att träna och förvärrar skadan. Övrigt kan handla om ungdomar som vill ha hjälp med sitt examensjobb, viktfrågor och annat.

Har du själv lärt dig något av läsarna om träning?
– Javisst. Ibland får jag kontakta någon forskare för att hitta rätt svar. Det är inte ofta, men det händer. Det gäller att jag håller mig uppdaterad och jag plöjer också en igenom en hel del litteratur om träning.

Har frågorna förändrats?
– Nu kan det vara en del frågor om hur man ska ladda upp inför Vätternrundan och Vasaloppet. Det fanns inte förut. Tilltron verkar också öka till oss experter. Folk är mer målmedvetna och har en plan för hur de ska klara till exempel 4.20 på Stockholm Marathon. Det finns en helt annan målsättning med träningen än för tio år sedan.

Roligaste frågan?
– Om det finns någon bra löparslinga i Norrköping.

Vad svarade du?
– Jag hänvisade till ett forum på Puls.se. Ibland är det svårt att veta om folk skojar med mig, men jag tar alltid frågorna på allvar.

Finns det typiska manliga respektive kvinnliga frågor?
– Ja, männen är mer macho, medan kvinnorna är mer ödmjuka. Det kan vara en tjej som kör 10-12 pass i veckan och inte tycker att det är så mycket, medan en kille i samma situation tycker att han hårdsatsar. Kvinnorna har på något sätt fortfarande en förmåga att nedvärdera sig själva. För killarna är det mer resultat som gäller, för tjejerna är det mera än livsstil.

Vi är mitt i en fantastisk löparboom just nu. Vad tror du om framtiden?
– Att det kommer att öka lite till faktiskt. Det finns ett otroligt sug efter kunskap. Det som är kul är att det går att förbättra sig och lära sig nya träningsmetoder långt upp i åldrarna. Det är aldrig försent, säger Peder som själv slutade på 15:e plats i M 50 på terräng-SM nyligen.

Om du fick önska dig något för alla löpare ute i landet?
– Att alla friidrottsklubbar startar upp en motionsgrupp för långlöpare. Det finns, men det behövs fler. Då skulle klubbarna också lättare rekrytera funktionärer och kanske även tränare.

Mer om Intervjun 2009