Elittränaren Bo Noaksson om vägen till framgång

Med mer än 30 års tränarerfarenhet har Bo Noaksson nu många SM-medaljer på sitt samvete och som egen företagare inom skogsnäringen har han ett lugn som hämtat från en John Bauer-illustration. Ulrika Johansson har själv varit under hans översikt i mer än tio år och passade på att göra en intervju i samband med Rånäs 4Hs träningsläger i Italien.


Hur började det hela, hur kom du in på ”tränaryrket”?

– Jag såg hur de tränade på IP hemma i Ununge, men det fanns aldrig någon tränare där. När jag själv var aktiv friidrottare fanns det heller inte någon hjälp att få och jag insåg därför att behovet av en tränare var stort. Jag kände mig inspirerad att hjälpa till och eftersom jag hade ett intresse för tränarfilosofier så var det naturligt för mig att ta tag i den biten.

Var har du hämtat din inspiration och hur ser din tränarfilosofi ut?

– Inspirationen hämtar jag från de aktiva, från den feedback de ger mig. När det gäller tränarfilosofin har jag skapat mig en egen utifrån alla böcker jag har läst genom åren. Där de viktigaste dragen är att all träning ska leda mot ett uppsatt mål, exempelvis ett personligt rekord, genom ett långsiktigt arbete. Vikten av att ha varierad träning med hög kvalitet och tillräcklig återhämtning som gör att kroppen kan tillgodogöra sig all träning, fysiskt och mentalt, vilket samtidigt minimerar skaderisken.

Om du själv fick välja, hur skulle den perfekta träningen se ut, enligt din tränarfilosofi?

– Att kroppen svarar på varje träningspass och att vara noga med att inte ligga för högt i träningen om det är ett återhämtningspass. Det är då lätt att hamna i obalans, vilket i sin tur bl.a. kan leda till skador .

Vad är vägen till framgång?

– Kontinuitet och långsamt ökad belastning utan skador. Finns det en möjlighet att skaffa en mentor med vilken du har möjlighet att bolla idéer och få feedback ifrån så är det bra.

För en motionär, vad är viktigt att tänka på när man lägger upp ett träningsprogram?

– Att få så mycket variation som möjligt i träningen därför att all ensidig träning bara leder till skada. Däremellan måste man även komma ihåg den viktiga vilan.

Vilka fällor riskerar man som nybörjare att trampa i och vad bör man tänka på?

– Jag tror att många generellt tränar för mycket och springer för fort i början.

Dina 5 bästa träningstips?

– Vikten av att se sina egna möjligheter för träning. Det är alltid lätt att titta på hur andra gör men det är sällan man ser på sig själv.
– Att sätta mål, minst tre månader framåt och sedan utvärdera dem.
– Att ha variation i träningen.
– Att söka sig till likasinnade, exempelvis till en klubb och att finna löparglädjen.
– Att träna löpteknik och styrka minst en gång i veckan (dålig löpteknik är lika med stor skaderisk).

Mer om Intervjun 2009