En klassisk utmaning

Lidingöloppet har blivit klassikern i svensk löpning. 30-kilometersloppet har avgjorts sedan 1965 och framtiden ser ljus ut.
- Lidingöloppet kommer att bestå. Det är en utmaning, som den där bergstoppen som alla vill bestiga, säger författaren och journalisten Christer Engström.

Tillsammans med kollegan Mats Samuelsson har Christer Engström ägnat det senaste året åt Lidingöloppet och resultatet är boken "Störst i världen - en bok om Lidingöloppet och människor som springer".

I den lättillgängliga boken finns personporträtt av färgstarka profiler, allt från stjärnlöpare och veteraner till Svenssons, blåbär och knattar. Ibland handlar det om klassiska spurtstrider och ryck. Naturligtivs teckna även historien om hur arrangemanget kunde växa till världens största terränglopp och hur långlöpningen utvecklades till folkrörelse. Ett helt kaptitel ägnas även åt Abborrbacken - den ökända stigningen som möter Lidingöloppslöparen med fem kilometer kvar till målet på Grönsta gärde.

- Det är en tuff bana, nästan tuffare än ett maraton, tycker Christer Engström som sprungit maraton flera gånger men bara en gång har fullföljt Lidingöloppet.
Mats Samuelsson sprang sitt första Lidingölopp förra året.
- Mats blev helt entustiastisk efteråt och det var det som blev startskottet för den här boken, säger Christer.

Nu har de båda journalisterna gått i mål med boken, men något lopp på lördag blir det inte för någon av dem.
– Du förstår nog varför... men nästa år då kanske vi kan stå på startlinjen igen.

Mer om Lidingöloppet 2006