Så firas det på Lidingö i helgen

I helgen firas det på Lidingö. Den 50:e upplagan av 30-kilometersloppet får en festlig inramning och flera kanske lite annorlunda aktivteter. Här är lite av vad som händer.

Lidingöloppet inleds med Lidingöruset på fredagen, dagen därpå avgörs bland annat huvudloppet över tre mil med start på Koltorps gärde, och på söndagen avslutas löparfesten med ­Lidingö tjejlopp. Totalt arrangeras nio lopp under veckoslutet:
Fredag: LidingöRuset, Lidingö Skolstafett, LidingöStafetten, Lidingö På Gång
Lördag: Lidingöloppet 30, Lidingöloppet 15, veteran- och juniorklasser
Söndag: Lilla Lidingöloppet, Knatteloppet, Lidingö Tjejlopp

Längs 30-kilometersbanan på lördag kommer det att finnas 15 olika aktiviteter och festliga inslag.
Något som lär väcka uppmärksamhet sker vid Bosöbacken. Där ska Lidingöbon Susan Lanefelt skrika ”kniip” precis som på 1980-talet då tv-programmet ”Gymping” blev en formidabel succé.
Precis som då ska en tjoande Lanefelt och originalmedlemmar från hennes hurtiga grupp leda träningar, iförda tajta, pastellfärgade kläder. Men några rariteter från 80-talet saknas.
– Susan Lanefelts benvärmare finns på Riksidrottsmuseet så hon har fixat nya, berättar Jessica Lindén som är konferencier under Lidingöloppet.

Löparna och åskådarna bjuds även på vernissage vid Långängen där Lidingö konstförening har placerat 24 konstverk. Arrangemanget kallas för ”Konst i spåret”.
Den stora höjdpunkten i firandet utanför löparspåret blir jubileumsfesten på Bosön på lördagskvällen med mat, musik, underhållning och segerintervjuer.

Lidingöloppsmontern
I Lidingöloppets jubileumsmonter i Sportmässan på Lidingövallen kan du bland annat ta en titt på medaljerna från alla de gångna loppen, klämma på alla årströjor och få se nummerlappar från 1965!

Längs med löparspåret
För att fira att Lidingöloppet arrangeras för 50:e gången kommer det att erbjuda många roliga händelser längs med banan. Tanken är att löparna ska få glimtar av alla de årtiondena som Lidingöloppet arrangerats under, från 1960-talet och framåt. Längs med spåret kommer det till exempel dyka upp 70-talsdisco, Beatles-influenser, en riktig 1980-talsikon men även en del inslag från framtiden.

Utställning
Lidingö Hembygdsförening uppmärksammar jubilaren med en utställning på Museet om Lidingöloppet. Den kommer att spegla loppets historiska utveckling i bilder och med intressanta föremål.

Mer om Lidingöloppet 2014