Radcliffe storfavorit på OS-maran

Söndag kväll avgörs det bästa kvinnliga maratonloppet genom tiderna. 48 tjejer som sprungit maran under 2:30 deltar i OS-loppet i Aten. Ändå är den givna frågan "vem tar medaljerna bakom Paula Radcliffe?"

15 av kvinnorna som ställer sig på startlinjen i Marathon har underskridit 2:25. Fem av världens tio bästa genom tiderna är med när startskottet ljuder klockan 18 lokal tid (kl 17 i Sverige). Men vem av dem skulle kunna hota Paula Radcliffe? Brittiskan med startnummer 15 kommer till Grekland efter en kort, men imponerande tävlingssäsong – en vecka lång!
Hon vann Europacupens längsta distans, 5000 meter, i ett typiskt sololopp där hon var bara fyra sekunder från det färska världsrekordet trots att det blåste rejält. En vecka senare var vinden ännu elakare när Radcliffe noterade 30:17 på 10 000 meter – årets överlägset bästa tid på sträckan.
Den tuffa vägen mellan Marathon och Aten är som värst mot slutet med återkommande uppförsbackar och luftföroreningarna. Lägg till den tryckande värmen med temperaturen säkert över 30 grader i skuggan, så får ni ytterligare faktorer som gynnar Radcliffe. Hon har aldrig fegat inför svåra förhållanden.
Om det blir något mostånd ska det komma frpn kenyanska duon Maragert Okayo och Catherine Ndereba. Tufft inledningsfart kan sättas upp av kinesiskorna eller japanskorna. Men var inte säker på att de senare är samspelta: Faktum är att även om alla tre tränat på hög höjd inför OS, så har det skett på behörigt avstånd från varandra, i tre skilda världsdelar!
Två skandinaviskor är med i Aten, norskan Stine Larsen, innehavare av banrekordet på Göteborgsvarvet och danskan Annemette Jensen, EM-nia i München för två år sen.

marathon.se presenterar de främsta medaljkandidaterna utöver Paula Radcliffe (tiderna mellan parentesen anger personligt rekord respektive årsbästa):

Nr 6 Reiko Tosa, Japan (2.22.46/2.23.57)
Silvermedaljör på VM 2001. Personliga rekordet i London 2002, där hon kom fyra. Vann Nagoya Marathon i år.
Nr 18 Deena Kastor, USA (2.21.16/2.29.38)
Före detta fröken Drossin, dubbel silvermedaljör på Terräng-VM, är Nordamerikas enda hopp. Men Deena lär komma till korta även om hon är historiens åttonde snabbaste maratonlöperska eftersom hon inte håller samma höga klass i år. Tvåa på de amerikanska uttagningarna (men vann 10 000 meter).
Nr 21 Catherine Ndereba, Kenya (2.18.47/2.24.57)
Fullständigt dominant på de amerikanska landsvägsloppen och bäst i världen innan Radcliffe började satsa på maran. Vann VM tämligen lätt i fjol, men har haft det besvärligt i de direkta konfrontationerna med Okayo. Marathon.se tippar brons.
Nr 26 Naoko Sakamoto, Japan (2.21.51/2.25.29)
Nästsnabbaste debutanten genom tiderna (bara Radcliffe är bättre) när hon kom tvåa i Osaka ifjol, bakom Noguchi. Hon spädde på med att bli fyra på VM. Vann Osaka i år.
Nr 47 Mizuki Noguchi, Japan (2.21.18/-)
Har sprungit tre maror, vunnit två utav dem (Nagoya och Osaka) samt kommit tvåa i den tredje, som var VM ifjol.
Nr 55 Ludmila Petrova, Ryssland (2.22.33/2.26.02)
Vinnare av London Marathon 2002 och New York City Marathon. Offensiv löpare som dock inte briljerat i år.
Nr 78 Margaret Okayo, Kenya, (2.20.43/2.22.35)
Marathon.ses hetaste silverkandidat. Vann fyra av sina sex första maror. Banrekordinnehavare såväl i New York som i Boston. Hon slog rekordet i NYC i höstas trots att förhållandena inte var de bästa och vann London Marathon i våras med tre och en halv minut i konkurrens med ett mycket starkt startfält.

Mer om OS i Aten 2004