Fem svenskar kvalificerade - ingen får åka

Kent Claesson, Lena Gavelin, Marie Söderström Lundberg, Jennie Åkerberg och Helene Willix är svenska maratonlöpare som klarat kvalgränserna till OS. En biljett tur och retur till Aten kostar 2500 kronor med Snowflake, så det är inte av ekonomiska skäl som Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) låter maratonlöparna stanna hemma.

- Nej, det är Sveriges Olympiska Kommitté som har en tuff uttagningspolicy, säger friidrottens förbundskapten Ulf Karlsson.
- Det är klart att man kan se maratonloppet som ett av OS höjdpunkter och som tradition, men de diskussioner som jag har haft med SOK har aldrig ens gått i riktningen att det för den olympiska traditionen är viktigt med svvenskt deltagande i maratonloppen, fortsätter Ulf Karlsson.
Policyn som Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har för att låta svenska idrottare åka till Aten är att de ska ha chans att kämpa om en plats bland de åtta bästa. SOK bestämmer, Svenska Friidrottsförbundet föreslår utövare. Förbundskaptenen Ulf Karlsson argumenterade efter VM 2003 för att Lena Gavelin skulle få ingå på SOKs lista över OS-aktuella friidrottare.
- Lena var ju 16:e tjej i VM och satte svenskt rekord och har potential att springa ner mot 2.26. Men eftersom hon också hade skadeproblem under hösten valde SOK att avvakta - och sedan blev hon skadad igen i vår, säger Ulf Karlsson.
Karlsson ser ändå positivt på svenskt deltagande i stora mästerskap de närmaste åren:
- Lena Gavelin måste bara hitta balans i sin träning så att hon undviker skador, och Mustafa Mohammed som springer 3000 meter hinder här i OS kommer i framtiden att satsa på maraton.

Internationella Olympiska Kommittén tillsammans med Internationella Friidrottsförbundet har satt upp resultatgränser för de olika friidrottsgrenarna i OS. Två gränser finns - en A-gräns som gäller om man vil skicka upp till tre idrottare i grenen och en B-gräns om man endast vill skicka en deltagare.
För män på maraton är A-gränsen 2.15 och B-gränsen 2.18.
För kvinnor är A-gränsen 2.37 och B-gränsen 2.42. Resultaten ska vara gjorda från oktober 2002.
Två svenska löpare har klarat A-gränsen inom perioden.

  • Lena Gavelin, Trångsvikens IF, blev 16:e tjej i VM i Paris 2003 på nya svenska rekordtiden 2.30.39.
  • Marie Söderström Lundberg, Hässelby SK, blev 24:a i VM på 2.32.27.
    Varken Lena eller Marie har den här säsongen gjort några maratonresultat. Lena har varit skadad och Marie har satsat på arbetet.
    Tre svenska löpare har klarat B-gränsen:
  • Kent Claesson, Spårvägens FK, debuterade som maratonlöpare i Sevilla Marathon i vintras med tiden 2.17.07. Ett resultat som räckte till femte plats. Claesson bröt sedan i Stockholm Marathon.
  • Jennie Åkerberg, Spårvägens FK, pressade sit personliga rekord ner till 2.38.17 i Berlin Marathon 2003. Inte heller Jennie har fullföljt något maratonlopp i år.
  • Helene Willix, Spårvägens FK, sprang för första gången under 2.40 förra året. Hon blev fyra i Turin Marathon på 2.39.50, tackade nej till en VM-start och har inte sprungit något maraton i år.

    Den senaste svenska deltagaren i OS är Anders Szalkai. Spårvägen-löparen blev 64:a i Atlanta 1996 på tiden 2.24.27.

  • Mer om OS i Aten 2004