Mirakel-Lena vann SM-silvret

För mindre än fyra månader sedan drabbades hon av en hjärnblödning. Ändå vann Lena Eliasson SM-silver och sprang Stockholm Halvmarathon på nya personliga rekordet 1.15.48.

Bakom Anna Rahm gjorde Lena Eliasson ett fantastiskt starkt lopp. Orienterartjejen, från Stora Tuna OK som i löparsammanhang springer för Hässelby SK, sprang starkt redan i fjolårets halvmara men drabbades 15 maj av en så kallad subarachniodalblödning - en blödning mellan mellersta och innersta hjärnhinnan.
- Det har blivit dåligt med träning de senaste tre månaderna, berättar Lena med SM-silvret runt halsen.
Många hade trott på Lena Gavelin eller Lilian Magnusson efter Anna Rahm. Så även Lena Eliasson.
- Ja, att komma tvåa var inget jag räknade med i morse. Lena och Lilian är mer rutinerade och vana vid gatlopp.
Men Lenas 1.15.48 visade sig vara en tid som varken Gavelin eller Magnusson mäktade med.

15 maj drabbades Lena av hemsk huvudvärk när hon var ute och tränade i Falun där hon bor. En hjärnblödning skulle det visa sig.
- Det sa bara pang och jag fick världens huvudvärk. Jag fick ta det ordentligt lugnt. Det kändes surt med tanke på EM och VM i orientering. Men självklart är hälsan viktigast, berättar Lena som har ett VM-brons i sprint från Ukraina 2007.
Istället för att jaga medaljer tvingades Lena ta det lugnt och långsamt starta upp träningen igen.
- Första månaden fick jag inte röra mig mycket, Det var den första säkerhetsmarginalen. Nu har jag tränat hyfsat den sista månaden. Läkarna säger att det inte finns något som talar för att det ska hända igen och det finns inget ärftligt, det känns skönt.

Taktiken och farten i Stockholm Halvmarathon imponerar.
- Jag har som en spärr inombord på något sätt. Jag kan mala på i samma fart hur länge som helst, men jag kan inte öka tempot. Det blir löpning på bekvämlighetsnivå, säger Lena med ett skratt.

Närmast väntar SM i orientering.
- Det ska bli riktigt kul, jag är verkligen taggad, säger den 27-åriga skrälltvåan.
Skrälltvåa på många sätt.

Mer om Stockholm Halvmarathon 2008