Dag 3: Saucony ProGrid Xodus

Beskrivningen av den tredje etappen talade om 33 kilometer varav nästan hälften på skogsväg. Men etappen innehöll också passen Kucherjock på 2730 och Schafbichljoch på 2636 meter. Mellan dem en dalgång där man är nere på 1770 meter. Saucony Xodus kändes perfekt för uppgiften.

Vid första anblicken ser Xodus ut som en av alla dessa upphottade löparskor. Men när man börjar vrida och vända på den något tunga (349 gram) skon så hittar man det som gör en bra terrängsko.
Skon har lägre profil än en vanlig löparsko, ändå har man lyckats klämma in Progrid-dämpning i hälpartiet.
Alla som har sprungit på vägar grusade med vasst singel vet hur det vassa smågruset kan slå genom sulorna. Saucony har därför klämt in ett lager av en stark kabonfiberväv som skydd.

Xodus har en sula som ser väl finmönstrad ut. Men det smarta materialvalet, det patenterade Vibram, ger mycket bra grepp även om vi aldrig testar riktigt leriga passager.
Ovandelen är också den genomtänkt med bra tåskydd och vattenavvisande membran som håller foten torr även vid ett snabbt tramp i en bäckövergång.

Från första till sista steg på den 33 kilometer långa etappen gjorde Xodus jobbet som allroundsko. Den fungerade till och med som klättersko under några hisnande minuter då testlöparna klättrade i rep över en kant på Kucherjoch.
På de branta nerförslöpningarna och knixiga stigar testades också sidostabiliteten med positivt resultat.
Dagen avslutades med fyra kilometers slätlöpning in till Galtür på asfaltvägar. Även på det underlaget kändes skon helt rätt.

Slutomdöme:

För den som gillar att springa på terrängstigar men också vill kunna springa några mil på asfalt är Xodus ett bra val. Förmodligen också ett perfekt köp för vintersäsongen med snö och halka (kompletterat med ett bra broddband).
Extraplus för stötdämpningen som fungerar trots skons låga profil.

Skon passar för:

Lidingöloppet: Ja.
Vinterlöpning: Ja
Skogsstigar: Ja
Obanad terräng: Nej
Asfaltslöpning: Ja

Etappen

Dag 3 St Anton (Österrike)– Galtür (Österrike)
Distans 33km
2437 meter uppför
2134 nerför

Mer om Trailskor över Alperna