Dag 5: Icebug Navigator

Bergssprint stod på programmet den femte dagen i schweiziska Scuol. Den lilla alpstaden ligger längst ner i en djup dalgång och sprinten innebar uppförslöpning 6 kilometer med en stigning på 936 meter. Det var här testlöparen Robert plockade fram sitt trumfkort, satte på broddbandet på sina Icebug Navigator och noterade en topptid samt tog en placering som inte teamet varit i närheten av tidigare dagar.

Robert sprang även hela dag 4 i Icebug Navigator och var mycket nöjd med känslan och greppet.
Icebugs framgångshistoria började med att det svenska företaget tog fram en dubbad sko för vinterlöpning. Skorna gillades snart av multisportare och orienterare som uppskattade skons stryktålighet. Den ganska hårda skon med lite stötdämpning passar dock bäst för lätta löpare.

På Bergssprinten drog Robert på sina BugGrip. Många undrade vad det var som klapprade mot kullerstenarna i Scoul och när sedan det svenska ekipaget kunde hålla fart även uppför de branta grässluttningarna var nyfikenheten stor. Av de 250 lagens löpare var det ingen annan som använde någon form av metalldobbade sulor, kanske för att de snabbt skulle nötas ner. Men Icebugs dubbar i karbidstål har dokumenterad hållbarhet och det är nog bara en tidsfråga innan vi får se fler par Icebug i TransAlpine-Run.

Icebug Navigators innovation med det specialanpassade dobbandet BugGrip testades på is i vintras och imponerade inte alls på testteamet. Nu handlade det inte om glashalt underlag utan om grässlänter där dubbarna verkligen fungerade perfekt.
det inte om glashalt underlag utan om grässlänter där dubbarna verkligen fungerade perfekt.

Slutomdöme:

Här är en sko för fjällterräng och löpning på vanliga stigar. När det börjar bli svårt med fästet är Broddbandet buggrip en tillgång. Observera att det säljs som ett tillbehör till skon, vilket kan tyckas både märkligt. Dessutom blir det ett högt slutpris och testets dyraste sko.

Skon passar för:

Lidingöloppet: Ja
Vinterlöpning: Ja
Skogsstigar: Ja
Obanad terräng: Ja
Asfaltslöpning: Ja, kortare sträckor.

Etappen
Bergssprint i Scuol
Distans 6,2 km
936 meter uppför

Mer om Trailskor över Alperna