Dag 7: Salomon XT Hawk

Försök att förstå känslan hos testlöparna som efter en veckas och nästan 170 kilometers löpning stod inför TransAlpine-Runs största utmaning! Omedelbart efter starten i Scoul börjar stigningen med sluttande skrålöpning som slutar i en gryta under två tornande 3500 meters-toppar.
I briefingen varnades det för stenras och teamet hade full respekt för klättringen upp mot passet Rappenscharte på 3012 meters höjd. Blotta åtanken av nerstigningen som innebär 2339 meter ner till den italienska staden Malles fick testteamets lårmuskler att darra. Här handlar det om lika delar alpinism som löpning, vilket låter perfekt för det i (franska) Alperna födda märket Salomon och dess trailsko XT Hawk.

Det kan knappast vara för att Salomon är en av sponsorerna för Gore-Tex Transalpine-Run som skorna används av så många av deltagarna. Det måste vara någonting annat, något som vi missat när vi joggat i våra XT Hawk som är komfortabla men lite trista i jämförelse med designen som verkligen sticker ut.
Deltagarna i Gore-Tex TransAlpine-Run är förvånansvärt trend- och prylmedvetna. Salomon har sin givna plats, men medan testteamet har XT Hawk så har många lyckats få tag på mer extrema varianter. En heter XT Wings S-lab, en annan Speed Comp och värstingmodellen Speed Cross hade vi gärna prövat.

Men nu är det XT Hawk som gäller. Även de sticker ut med sitt patenterade snörsystem. En urstark plastvajer dras till och låses med ett perfekt fungerande lås. Att hoppa ur och i skorna igen går på ett kick. Men när har man nytta av det under en löptur?
Ingen gång under de åtta dagarna var teamet tvungna att ens snöra om någon sko. Men Salomons variant behövde dras åt några gånger under stigningen och när löpningen övergick i klättring över olika typer av stenskravel så kändes den inte som den perfekta skon.

Salomon började med slalompjäxor och vandrarkängor och är nu på bred front på väg att erövra terränglöpningen eller trailrun-segmenet som det kallas på fackspråk.
Kanske handlar succén om första intrycket. Om att skon är lätt att ta på och att den känns komfortabel som en promenadsko.
Som sko har XT Hawk kommit närmare löpskokänslan än tidigare modeller, men testlöparna saknar en del löpkänsla.
2500 meters fallhöjd på endast 11 km på grus- och asfaltsvägar tar hårt både på löparna och på skorna. När teamet berättar för en av de andra deltagarna att limningen i sulan fram har släppt berättar hon att hennes helt nya Salomon tog slut redan efter tre dagar och att hon var tvungen att skaffa nya skor. I ärlighetens namn ska sägas att det var fler märken och modeller som bara orkade några dagar. Minns att det här är Europas tuffaste skotest!
XT Hawk fick ta det absolut tuffaste passet i förhoppningen att de skulle ge team Marathon.se hökvingar. Nu var det snarare hörntänderna som svarade för transporten över passet Rappenscharte 3012 meter över havet.

Slutomdöme

Snygg och skön sko som kanske mer passar för den som vill ha en allroundsko att vandra, gå stavgång i eller springa en runda. En vardagsfavorit som klarar vanliga terrängspår men den konventionella sulan ger inte skon bättre grepp än vad de flesta vanliga löparsko ger.

Skon passar för

Lidingöloppet: Ja, för motionärer.
Vinterlöpning: Ja
Skogsstigar: Ja
Obanad terräng: Nej
Asfaltslöpning: Ja

Etappen

Dag 7 Mals (Italien) – Schlanders (Italien)
Distans 34 km
2004 meter uppför
2339 nerför

Mer om Trailskor över Alperna