18 320 sprang mer än fyra varv runt jorden

18 320 tjejer och kvinnor mellan 14 och 80 år genomförde den 22:a upplagan av Tjejmilen. I skönt sensommarväder sprang, joggade, lunkade eller promenerade de den natursköna banan runt Gärdet och Djurgården i Stockholm. Totalt 18 320 mil – fyra och ett halvt varv runt jorden.

Söndagen inleddes med Lilla Tjejmilen där nära tusen flickor mellan 7 och 13 år sprang en 1,5 km lång bana på Gärdet.
När ungdomsloppet startade var det lätt duggregn, men sedan klarnade vädret upp.
När majoriteten av deltagarna i Tjejmilen kom i mål någon gång mellan klockan 13 och 14 sken solen. Många av deltagarna stannade sedan kvar länge i gröngräset på Gärdet.

Tjejmilen har varit en föregångstävling inom svensk idrott. När loppet hade premiär 1984 introducerades samtidigt en helt ny tävlingsform.
Tanken med Tjejmilen var att skapa ett trivsamt lopp som kunde samla de tusentals kvinnliga joggare som drog sig för att ställa upp i de traditionella mixade långlopp där de manliga deltagarna alltid dominerar.
Själva tävlingsmomentet tonades ned i Tjejmilen. Det viktiga är att ställa upp och att genomföra loppet i sin egen fart.
Parollen har hela tiden varit: ”En mil utan jäkt och stress. Bara för tjejer”.
Tjejmilen blev snabbt både populär och uppmärksammad. Tack vare det intresse som loppet skapade har det vuxit fram en rad nya löpartävlingar för kvinnor.

I år arrangeras det cirka 50 kvinnolopp runtom i Sverige. Vår Ruset, som genomfördes i 16 städer under våren och försommaren, samlade hela 152 000 deltagare.
Totalt gör kvinnliga löpare i år ca 300 000 starter i olika motionstävlingar i Sverige. 1981 var denna siffra ca 10 000. Av Sveriges 20 största löpartävlingar var i fjol inte mindre än 14 rena kvinnolopp. Idén till Tjejmilen kommer från Danmark där Köpenhamnsklubben Sparta i början av 80-talet startade Kvindeløbet.

Nästa år avgörs Tjejmilen söndagen den 27 augusti. Redan nu går det bra att anmäla sig till det loppet. Löpare son anmäler sig senast den 10 november får utan extra kostnad en kroppsnära Tjejmilen-topp med texten ”Mitt mål Tjejmilen 2006”.
Information och anmälan Tjejmilen 2006 finns på www.tjejmilen.se

Mer om Tjejmilen 2005