Marias kvartett kommer ända till Finland

– Det var en bra bana, men sista backen blev jobbig.
Så summerar 17-åriga Maria Hammar intrycken av sin första start i Tjejmilen.

Maria, som kommer från Vargön i Västergötland, anmälde sig till loppet tillsammans med sina klasskompisar Linn Sjöstedt och Elin Tienvieri. De tre bildade ihop med Erja Tienvieri, lärare för Maia, Linn och Elin och dessutom mamma till Elin, en Tjejmilen Kvartett.
Under namnet Estetare är alltid hetare sprang de tillsammans med drygt 18.000 tjejer och kvinnor i alla åldrar den 22:a upplagan av Tjejmilen.
– Vi har tränat tillsammans i sommar, tre pass i veckan, berättar Maria. I början sprang vi fem kilometer, sedan har det blivit längre distanser.
– Det är första gången som någon av oss är med i Tjejmilen. Vi anmälde oss för att vi tyckte att det där med Kvartetten lät kul.
På lördagen reste de fyra till Stockholm med tåg. Efter övernattning på vandrarhem var det dags för debuten i landets största idrottsevenemang för kvinnor.

Maria och hennes lagkompisar hade tur med vädret. Efter lätt duggregn under söndagsförmiddagen slutade det regna någon timme före start.
När den första gruppen lämnade startplatsen på Lindarängsvägen klockan 12.00 hade solen börjat titta fram, och när majoriteten av deltagarna nådde målet vid Filmhuset på Gärdet var solsken och blå himmel.
– Jag sprang på 1.15, och det är jag nöjd med, berättar Maria.
En stund efter det att Maria passerat mållinjen, fått sin medalj och hunnit äta en portion Frödinge Ostkaka var hon på plats framför scenen på Gärdet. Då var det nämligen dags för dragningen av priserna för de deltagande Tjejmilen Kvartetterna.

Årets nyhet Tjejmilen Kvartetten har blivit en stor framgång. Hela 700 lag med fyra löpare var anmälda. Det betyder att var åttonde deltagare i Tjejmilen var anmälda via en Tjejmilen Kvartett.
Tanken med Kvartetten är att det känns mer inspirerande att vara några stycken när man ger sig ut på en joggingrunda eller när man tävlar.
Därför kan det vara kul att samla ihop fyra Tjejmilen-deltagare och bilda en kvartett.
Bland de anmälda Tjejmilen Kvartetterna utlottades nu 40 priser.
Maria och henens kompisar i Estetare är alltid hetare hade turen att vinna en Östersjökryssning med tillhörande Spa-besök för hela kvartetten.

Mer om Tjejmilen 2005