21 712 springer Tjejmilen på söndag

På söndag den 28 augusti är det dags för Tjejmilen i Stockholm och väderprognosen säger sol och 18 grader. Idealiskt för ett tiokilometerslopp med andra ord!

Nu på söndag arrangerar Hässelby SK och Spårvägens FK Tjejmilen för 22:a gången och precis som vanligt så är de start och mål på Gärdet för banan som slingrar sig runt Djurgården. Nytt för i år är Tjejmilen Kvartett som är en roligare och mer inspirerande form där fyra tjejer anmäler sig i ett lag. I Tjejmilen Kvartett utlottas 25 lagpriser, bland annat en Budapest-resa och en weekend på ett SPA för hela laget.
– I nuläget är 21 712 anmälda och man kommer att kunna efteranmäla sig vid nummerlappsutdelningen vid Liljevalchs konsthall på Djurgården på fredag och lördag, berättar Lennart Bresky som ansvarar för anmälningarna.
– I de 21 712 ingår ungefär 700 fyrmannalag i Tjejmilen Kvartett.

Andra loppet för Lena
En av deltagarna i Tjejmilen på söndag är 35-åriga Lena Björn som är med för andra gången.
– Vi var fyra tjejer som sprang förra året och det gav verkligen mersmak! Jag hade tränat fem gånger före loppet och var osäker på om jag skulle klara hela sträckan, men det gick bra och jag kom imål på 1.03, berättar hon.
Inspirerad av det så satte hon upp 50 minuter som mål till årets lopp men den målsättningen har hon fått sänka:
– Jag läste en ambulanssjukvårdarutbildning i Sundsvall 2004–05 och blev klar i maj. I utbildningen ingick både styrketräning och löpträning. Bland annat att bära en 120 kg tung bår. Jag klarade sedan bärprovet, 100 m upp och ner för trappor, i första försöket och var i bra form. Sedan jag blev klar har det dock blivit väldigt lite löpning, förklarar hon.
– Jag har faktiskt bara kört ett löppass i sommar och det var igår då jag sprang 6,5 km. Men jag är tävlingsinriktad och när man väl står där på startlinjen så har man så mycket adrenalin i kroppen att det går bra ändå! Målet är nu att ta sig under timmen.
– Förra året hamnade jag i startgrupp sex och när starten gick så började alla att gå … Nu ska jag ställa mig i tredje startled så att jag kommer på rätt plats från början.

”Sista biten på Djurgården är finast!”
På frågan om vilken del av banan hon gillar bäst så kommer svaret snabbt:
– De sista två kilometerna. Sista biten på Djurgården innan man springer över Djurgårdsbrunnsbron är vacker med utsikt över vattnet. Det är lite trångt och blåsigt där men det är bara skönt med vinden!
– Efter Djurgårdsbron är det jobbigt eftersom det är uppför, men det är mycket publik och sedan är det utför hela vägen in i mål!

Tårtuppladdning
– När jag kom till nummerlappsutdelningen och lämnade fram startbeviset förra året så sa jag att jag ville ha tillbaka det eftersom jag skrivit ner ett tårtrecept på baksidan. Men det fick jag inte så jag skrev av det på plats. Funktionären tyckte att jag skulle baka tårtan till i år och prova den så skulle det säkert gå ännu bättre i år. Så det ska jag göra!
Första start är klockan 12.00 på söndag och sedan släpps de olika startgrupperna iväg var femte eller tionde minut.
På söndag kväll sänder sedan TV4 ett 30 minuter långt sammandrag med start 23.35.

Mer om Tjejmilen 2005