VM i Marathon: Abraha ger sig in i slagfältet

VM inleddes med ett slagfält till maratonlopp. 28 av 68 startande kvinnor tog sig aldrig i mål. Har herrarna lärt sig något av det eller kommer det att bli ett nästan lika stort manfall när VM går mot sitt slut med killarnas mara? Mångfaldige svenske mästaren Adhanom Abraha är en av uppemot 80 startande.

Kombinationen av över 30 grader och nästan 80 procents luftfuktighet i det kvinnliga maratonloppet stämde väl överens med vad som hade förutspåtts. Men såväl många löpare som massmedia verkade ändå bli tagna på sängen av hur utslagsgivande det blev. Flera av favoriterna droppade av och inte en enda av storfavoriterna från Etiopien var kvar på banan halvvägs in på loppet.

Man kan misstänka ett liknande scenario i herrarnas lopp som går natten till söndag med start 22.59 svensk tid. Om man avbryter i tid finns fortfarande chansen att springa något av den sena höstens penningstinna stadslopp vilket kan ge ytterligare en lockelse att kliva av för de favoriter som inte klarar av att hänga med täten, och inte minst för nästa skikt av löpare som när förhoppningen att nå den kvalgräns till OS som det Internationella Friidrottsförbundet har satt upp, 2:11:30. Det är en tid som 32 i startfältet sprungit i år och 47 (det vill säga fler än hälften) tidigare i sina karriärer. Men det är högst osannolikt att någon kommer ner mot de tiderna i Doha. Minns att i damloppet var segraren en kvart långsammare än sitt årsbästa, Charlotta Fougberg 20 minuter ifrån och Johanna Bäcklund hela 35 minuter.

Sveriges ende deltagare är Adhanom Abraha efter att David Nilsson tackat nej. David valde i stället att springa Berlin Marathon i söndags och närmade sig den internationella kvalgränsen när han sänkte sitt personliga rekord med nästan ett par minuter till 2:11:50.

Offensive Abraha

Adhanom har vunnit åtskilliga SM-guld sedan han fick börja tävla på de svenska mästerskapen, främst i terräng, men även på bana, senast för fem veckor sen över 10 000 meter, fem dagar efter att ha vunnit samma distans på Finnkampen. Men 42-åringens främsta meriter sträcker sig långt bakåt, från åren 2004-11 då han tävlade för Eritrea på totalt fem VM i terräng och på landsväg. För nio år sedan kom han på 14:e plats på VM i halvmaraton, bättre än vad någon svensk någonsin klarat.

Desto tunnare är meritlistan i maraton. Adhanom har alltid kännetecknats av en attackvilja som inte har varit gynnsam för uthållighetens schackspel och lett till brutna lopp. I våras kvalade han in till VM på klassiskt Abraha-vis i Hamburg, där han startade bakom elitfältet, men sprang kvickt ikapp avståndet och hängde sedan med ledarklungan över halva loppet. Men den här gången fullföljde Abraha, även om han sprang halvorna på 63 (!) respektive 71 minuter till 2:14.24.

Historien upprepade sig sex veckor senare på ASICS Stockholm Marathon. Adhanom var med ledarna halvvägs, en dryg minut långsammare än i Hamburg. Han höll ihop så pass väl att han slutade på sjätte plats och vann SM på den bästa svenska tiden i Stockholm på mannaminne, 2:16.48. Den här gången med 64 + 72 minuter.

Det är därför ingen djärv gissning att Eskilstuna-löparen kommer att vara offensiv även i Doha trots alla varningar för de oerhört krävande yttre förhållandena. Adhanom kommer dit direkt från några veckors höghöjdsläger i Etiopien. 

Svårtippad segrare

Med ledning av ovan nämnda tendenser att vissa av favoriterna kommer att lockas att spara sig till lopp som ger större effekt på bankkontot och mindre på kroppens resurser är det inte helt lätt att peka ut vem som kommer att vinna loppet. På startlinjen står såväl den regerande världsmästaren Geoffrey Kirui (med det sämsta perset av de fyra kenyanerna!) som 2013 års Stephen Kiprotich, som även vann OS 2012. Men i stort sett vem som helst av de startande etiopierna eller löparna från Bahrain (med rötterna i Kenya, Etiopien och Marocko) kan vinna liksom någon från Eritrea eller Uganda.

Det är ändå intressant att notera att Kenya vars löpare vinner de allra flesta stora maratonlopp runt hela vårt klot kommer med en kvartett där ingen segrat i en mara i år. Det är omnämnde Kirui som var femma i Boston i våras, Kipruto, fyra i Prag, Lonyangata, trea i Paris samt Korir, nia i Barcelona och tolva i Hamburg. Så hur gick den laguttagningen till?

FAKTA

Herrarnas maratonlopp sänds på SVT, lördag kl 22.59.

Den slutgiltiga startlistan publiceras under fredagen.

Skribent: Lorenzo Nesi