Crawl kan göra dig till bättre löpare

Trenden är tydlig - allt fler löpare börjar simma. Ibland är det triathlon som lockar eller swimruns och öppet vatten-lopp. Men simning kan även vara ett alternativ för allas löpträning.
Det är dags att lära sig att crawla!

– För en motionär som vill öka sin träning, få bättre kondition och slippa belastningen som löpning innebär är simning bra, säger Emma Graf, svensk mästarinna i triathlon och som även arbetar som personlig tränare på väg till ett första träningspass där hon ska lära en skadad löpare att crawla.
För det är crawl som gäller. Eller möjligen ryggsim. Simsätt som få svenskar behärskar.
– Det är synd med den svenska tradionen att lära ut bröstsim. Det är ett ganska onaturligt sätt att simma på med en benspark som frestar på knä och leder.
– Crawl är snällare mot kroppen, det ger också bättre allmän träning som löparen kan ha nytta av - och så går det snabbare, säger Emma Graf.

Men hur ska man lära sig crawla i vuxen ålder?

– Mitt tips är att man verkligen ger sig tid och under någon månad försöker träna tre- fyra gånger per vecka. Man tjänar mycket på att få en instruktör som tipsar om om tekniken och hjälper en att hitta flytet.

I Emma Graafs första lektion för löparen som ska lära sig crawla är uppgiften att hitta vattenläget, kunna flyta i utsträckt läge.
– För en löpare kan det kännas ovant att jobba med armarna och sträcka dem över huvudet, säger Emma Graaf. Det kan ta lite tid att få den rätta känslan, ibland använder man en del flythjälpmedel. Sedan börjar vi arbeta med andningen, bensparken och armarna.
Det finns många exempel på att det går att lära sig att crawla och i vuxen ålder och nå bra resultat. SM-silvermedaljören på medeldistans -triatlon, George Bjälkemo började 2010...
– …och min mamma var 50 plus när hon lärde sig crawla, nu är hon med och tävlar i triathlon! säger Emma Graaf.

Simningen ger starkare axlar, armar, mage och rygg. Muskelgrupper som ofta är försummade hos löpare. En stark överkropp gör att den allmänna styrkan i kroppen ökar, vilket innebär att simning även är ett bra kompletterande träningsform.
– Den elitsatsande löparen kanske inte vill bygga på sig muskler på överkroppen, utan väljer annan alternativ träning, men för motionären kan simningen verkligen göra att man kan träna mer, bli starkare och minska risken för överbelastningar.

Simning i bassäng kan vara ett sätt att lära sig crawla, men att simma i öppet vatten är det som gäller för de som ska delta i triathlon eller någon swimrun-tävling. De senaste åren har en mängd nya motionslopp dykt upp runt om i landet. Det är tydligt att intresset för triathlon och swimruns är en viktigt orsak till att träningsintresserade nu köar för att lära sig crawl.

Så förbereder du dig inför ett swimrun
En våtdräkt är nästintill ett måste när du ska simma ett utomhuslopp. Med en våtdräkt klarar du att simma utan att frysa och dessutom flyter du bättre. För att dräkten ska fungera optimalt ska den sitta tight för att bibehålla värmen. Beroende på simsätt och lopp finns olika modeller, allt från heltäckande dräkter konstruerad i ett stycke till tunnare varianter med korta ärmar och ben. Vid ett swimrun rekommenderas korta ärmar och ben, vilket underlättar och svalkar vid löpningen.

– När du förbereder dig inför ett swimrunlopp är det viktigt med många repetioner och att du provar att simma med en våtdräkt i havet eller i en sjö innan du ger dig ut på ditt första utomhuslopp. Att simma i öppet-vatten är en helt annan sak än att simma i en simhall. Här måste du orientera dig och vara beredd på starka stömmar och vågor. Ska du ta dig an ett swimrun eller triathlon är det viktigt att träna på växlingen mellan vatten och land, säger Peter Ahlberg, crawltränare på Aqua Wellness i Göteborg.

Allt började med ÖTILLÖ
Ett lopp som drivit på simtrenden och som sägs bidragit till att swimrunloppen uppstod är ÖTILLÖ. Loppet, som utsetts till en av världens tuffaste uthålligthetstävlingar av CNN, är över 75 kilometer långt och går över ett tjugotal öar. Det innebär att de tävlande (som deltar i par om två personer) springer och simmar omvartannat.

– ÖTILLÖ tar mellan 8 1/2 till 14 timmar att genomföra. På startlinjen har vi deltagare från 22 nationer som är allt från triatleter, till multisportare och uthållighetsfreaks. Män som kvinnor. Loppet är inget man gör utan att ha gjort många swimruntävlingar eller liknande innan. Det är för komplext. Man behöver lära sig hur man optimerar farten mellan två personer och hur man tar sig upp och i vattnet snabbast utan att strula med en massa utrustning, säger initativtagen Michael Lemmel.

Det finns numera flera lopp där både simning och löpning ingår:
• Borås Swimrun – Simma sex kilometer och spring 26.
• Stockholm Swimrun - 21 km löpning och 3,8 km simning i öppet vatten.
• Gothenburg triathlon - Finns i två distanser. Sprint: 400 m simning, 20 km cykling och 5 km löpning. Olympic: 1500 m simning, 40 km cykling och 10 km löpning.
• Swim the Artic Circle – Midnattsloppet som går från Finska stranden över Riksgränsen och polcirkeln till målet vid Svenska strand. Finns i distanserna 1 500 och 2 700 meter.
• Ö till Ö – Loppet som passerar ett tjugotal öar och består av 65 km löpning och 10 km simning.
• Kalmar Ironman - 3860 meter simning, 180 km cykel och 42,2 km löpning.
Vansbrosimningen som ingår i en Svensk klassiker är 3 kilometer.

Ö till ö mellan Sandhamn och Utö är klasikern bland Swimrun-lopp i världen.