Fler kombopass i Szalkais maratonprogram

Nu kommer 2019 års träningsprogram för ASICS Stockholm Marathon. Ni känner säkert numera Anders Szalkai som chefredaktör för svenska Runner's World, men Anders fortsätter också att utveckla sina träningsupplägg för maran.

Kombopass, kombinationspass där två kvalitetsgivande moment ingår, är något som coachen Anders Szalkai gillar. I 2019 års träningsprogram för ASICS Stockholm Marathon kommer det att bli ett ofta inkommande inslag.
– Ett exempel är att vi blandar backe och vanliga intervaller, säger Szalkai som i utvärderingen av tidigare års maratonprogram hittat ytterligare saker att utveckla i den tionde versionen av upplägg för ASICS Stockholm Marathon som drar igång nu i december.

Det är en unik kunskapsgrund som ligger bakom maratonprogrammen på Marathon.se. Redan för tio år sedan började Anders Szalkai att för Marathon.se göra träningsupplägg för Asics Stockholm Marathon. Andra upplägg har ofta varit baserade på elitlöpares träningsmetoder. En kunskap som även Anders har med sig från sin framgångsrika löparkarriär med deltagande i EM, VM och OS i maraton. Lägg därtill en gedigen utbildning på GIH och redan där har vi hur mycket kunskap som helst. Ändå har vi inte kommit till det som gör programmen så speciella. Utan det som är riktigt är riktigt unikt är det stora användandet. I snitt har 2000 löpare per år följt uppläggen. Anders har efter varje lopp sedan utvärderat och utifrån feedbacken justerat i nivåerna.

Stommen för 2019 års träningsprogram för ASICS Stockholm Marathon är som tidigare långpassen. Undan för undan så ökar de i längd fram emot tävlingsdagen 1 juni.
– Nytt för 2019 är att vi var tredje vecka kommer att lägga in en fartökning i långpassen, berättar Anders Szalkai.


Exempel: fartökning i långpass på 15 km:

Runt 50 minuter in i passet försöker du om underlag och känslan är bra att öka upp farten till din tröskelfart vilket generellt innebär en farthöjning med runt 30 sekunder per km jämfört med den lugna grundfarten. Spring 2 eller 3 km i det högre tempot. Låt kroppen avgöra, blir det ingen fart alls eller om den "bara" ökas med 10-15 sekunder; räcker det bra ändå! Efter farthöjningen går du ner i riktigt lugnt långpasstempo igen.


”Träning ska vara kul”

Kombinationspassen är ett annat sätt att variera träningen. 
– Feedbacken jag har fått är att folk gillar kombopassen med exempelvis både backträning och intervaller – och jag gillar när folk säger att det är kul, träning ska vara roligt. 
Det finns även en annan aspekt på kombopassen:
– Min upplevelse är att många kör för hårt när det enbart är backträning eller enbart intervaller. Genom att lägga in delarna i samma pass blir det inte samma fokus på att ta i och man slipper den utbrännande effekten.  
– När man blandar exempelvis backe och intervaller kan man dra nytta av och fokusera på för löpsteget teknikfrämjande löpning i backen. Löptekniken och känslan i steget har man sedan förhoppningsvis med sig på intervallerna.