Häng med och träna för Vårruset

Känner ni att det är Vårruset i luften? På sex olika ambitionsnivåer har träningsexperten Anders Szalkai gjort anpassade program för alla 21 lopp i Vårruset-serien.
– För en del är det kanske vara inspiration för att komma igång, för andra kan det vara ett sätt att utveckla sin löpning, säger Anders Szalkai.
Nu börjar träningsprogrammen som är på tio veckor.

Med sin erfarenhet som coach och med sin gedigna GIH-utbildning är Anders Szalkai en av Sveriges mest meriterade tränare. I många år har Szalkai utvecklat träningsupplägg för löpare på olika nivåer.

Vad innehåller då ett träningsprogram?
– Grundprogrammen som är gratis visar på ett översiktligt upplägg. Betalprogrammen (210 kronor) har detaljerade texter, vecka för vecka, pass för pass. Med videofilmer förklaras olika träningsmoment.

VårRuset är alltid 5 kilometer. En distans som de flesta kan klara.
– Vi har sex olika ambitionsnivåer, från att springa så snabbt som 20-22 minuter till att kanske varva gång och löpning för att klara sträckan, säger Anders Szalkai.

På de flesta nivåer blir det träning tre gånger i veckan. Ofta lugn takt – det är grunden i all löpträning. Men också mer fartfyllda pass med intervallträning:
– Att springa 200 meter lite snabbare, vila och sedan upprepa är ett sätt att få fart på benen, men också ett litet tuffare konditionspass.

Under de tio veckorna blir det fler smakprov från Szalkais stora smörgåsbord. Kortbacke, tröskellöpning, löpstyrka och dynamisk rörlighet är några exempel.

Hur strikt ska man då följa programmen?
– Självklart kan man under veckan plocka lite fram och tillbaka med passen. Och ibland kanske det inte är väder för att springa, då kanske man jympar, simmar eller gör någon annat som kan ge konditionseffekt. Ska man hoppa över pass, så kanske det är något annat än nyckelpassen, alltså de pass som är lite tuffare.