Vi hjälper dig ut i regnet!

Blir man inte blöt? Vad ska man ha på sig? Är det inte bara plågsamt? När man ska springa i regn kommer tveksamheten – och frågorna hopar sig. Vi försöker ge några svar som kan hjälpa dig att komma ut I regnet.


Varför ska man överhuvudtaget ge sig ut när det regnar?

- Regn är en del av löparens vardag och egentligen är det inget fysiskt hinder. Det svåra är att motivera sig att ge sig ut. När man väl är ute I regnet brukar det kunna vara skönt - den fuktmättade luften gör det lätt att andas. Den som tränar löpning vill ha kontinuitet - låt den inte brytas av någon regnskur - däremot kan man dra ner på passet. 30-40 minuter I bra fart är bra träning för alla.

Finns det kläder och utrustning som gör att man kan hålla sig torr?

- Det vanligaste felet man gör när man ska springa I regn är att man sätter på sig för mycket kläder. När det är varmare än 13 grader behövs ingen regnjacka eller regnbyxor. Visst kommer du att bli blöt, men istället behöver du inte svettas lika mycket eftersom du får samma effekt av vattnet som avdunstar från din kropp. Med en regntät jacka kommer du att bli för varm och bli blöt av svett istället.

Vad ska man ha på sig?

Satsa på en t-shirt I funktionsmaterial. Bra material håller värmen men behåller inte vätan. En t-shirt I bomull suger upp fukten och blir som att springa med en våt trasa. En T-shirt håller axlarna varma och är att föredra I lägre temperaturer men när temperaturen börjar närma sig 20 grader är linne eller top bra val.

Vilken sorts regnjacka ska jag välja?

När det blir lite svalare än 13 grader så kan man ovanpå funktionströjan dra på sig en väst eller jacka. Hur tät och vilken funktion den ska ha är en smakfråga. Viktigast är att den inte blir för varm.
Första steget när man börjar klä på sig är en väst. Det behöver inte vara regnsäker utan oftast räcker det med ett extra lager för att man ska hålla sig varm. Blöt får man räkna med att bli ändå…
Andra steget är att sätta på sig en jacka. Det finns en mängd olika funktionsmaterial som kan vara regntäta eller regnavstötande. Vilket du väljer är en smaksak - huvudsaken är att man inte blir för varm. Jackor i till exempel Gore-Tex sparar vi till vintertemperaturerna.

Jackor är lätt att hitta - men vad har man för byxor?

- Ner till 5-10 grader kan de flesta springa I shorts eller tights. Sedan så börjar det bli dags att sätta på sig overallsbyxor eller än långa tights. Vilket man väljer är en smaksak - blöta tajts kan kännas rätt tunga och kylande, medan överallsbyxor kan fladdra och låta irriterande mycket.

Hur ska man göra för att inte skorna ska bli tunga?

- Dagens löparskor är tillverkade av olika sorters konstgjorda material som inte suger upp fukt. har man däremot en bomullssocka så suger den upp blötan och man får några extra gram att lyfta varje steg, Välj alltså bort tubsockorna i bomull även om du fick tio för 100 kronor och satsa istället på de fina dyra löparsockorna I syntetmaterial som inte håller kvar fukten.

Finns det speciella stumpor för regn?

- Ska man springa långt och temperaturen börjar gå ner mot noll grader finns det speciella sockor av våtdräktstyp att ta till. Särskilt om man springer I terrräng och inte vill reiskera att musklerna I fotleden ska bli för stela så kan det vara ett bra val även om dessa sockor kan upplevas som bylsiga..

Hur torkar man skorna efteråt?

Ta ut innersulan och knyckla in gammalt tidningspapper i skon. Pappersbollarna suger snabbt upp fukten och man får byta några gånger. Räkna med att det tar någon eller några dagar innan de är helt torra igen. Att ställa skorna på element, köra dem i torktumlaren eller torka dem i ugnen är inget att att rekommendera eftersom det kan förstöra egenskaperna i konstmaterialen som skon är tillverkad av.

Någon annan utrustning att tänka på?

- Keps kan faktiskt vara skönt att ha i regn. Dels så ger den ett litet skydd i början, har den desstuom ett svettband så brukar det hindra svett och vatten att rinna rakt ner i ögonen.
- Springer man på väg bör man tänka på att regn också innebär att man syns sämre. En reflexväst eller reflexband är bra säkerhetsutrustning.