Pang på halvmaraton-träningen!

Pang på! Mitt i sommaren börjar programmet för alla som vill träna intensivt för halvmaran.
Träningsexperten Anders Szalkais upplägg har Ramboll Stockholm Halvmarathon som mål:
– Min erfarenhet är att många vill träna, men med semester och andra rutiner i vardagen är det lätt att man ”glömmer” sin träning, därför kan det vara skönt att ha ett upplägg att luta sig emot.

Ambitonen är att kunna ge kul och inspirerande pass – och att försöka hitta saker som man normalt inte tränar.
Anders Szalkai

Med sex olika upplägg finns det träningsupplägg för olika ambitionsnivåer. Välj mellan slutmålen 1.30, 1.40, 1.50, 2.00, 2.10 – eller att klara halvmaran under tre timmar. Tio veckors träning med examen 7 september. Ramboll Stockholm Halvmarathon avgörs mitt inne i centrala Stockholm med målgång vid Slottet och Riksdagshuset. Ett evenemang med festlig inramning och mycket publik.

– Tio veckor är en tidsperiod som alla kan fokusera på, menar Anders Szalkai som också gjort allt för att det ska vara omväxlande pass. 
– Ambitonen är att kunna ge kul och inspirerande pass – och att försöka hitta saker som man normalt inte tränar. 

  • Kombintervaller.
  • Supertusingar.
  • Tröskelträning.

… är några av momenten som kan dyka upp under veckorna. Grunden är dock som alltid distans i olika fart och längd.

Frågan som många ställer sig är om det verkligen räcker med tio veckors träning för att klara ett halvmaraton.
– Har man en träningsbakgrund och inte några skavanker tycker jag att det är möjligt för de flesta. För alla som redan är igång med sin löpning kanske det gäller att vara noga när man väljer vilket mål man ska ha. Mitt tips är att läsa igenom intro-texterna som finns för alla program innan man väljer. 

Varierad men målinriktad träning kan alltså vara ett sätt att hålla igång – ja kanske till och med toppa formen under sommaren.
Szalkai vill dock inte peka ut något nyckelpass, även om han han egna favoriter:
– Inget enskilt pass är viktigare än något annat. Med så kort tid som tio veckor är det helheten som är viktigast.

Szalkais eget favoritpass så här på sommaren är det det där längre, lugna distanspasset. Långpasset finns nästan alltid med i hans upplägg oberoende av vad slutmålet är.
– Ett långpass en fin sommardag när det inte är för varmt kan också vara ett sätt att mentalt tänja på gränserna för hur långt man kan springa. Hur det än är bygger långpassen även konditionen – hittar man en fin, kanske ny, sommarrunda får man också ett litet äventyr, avslutar träningsgurun som numera även är chefredaktör för svenska Runner’s World.