Sex sätt att motivera sig för träning

Är det inte fantastiskt: att man med regelbunden träning får en snabb konditionsförbättring. Fysiologerna säger att åtta veckors träning kan göra underverk. En sådan sanning borde kanske räcka som motivation för den som vill komma igång och träna löpning. Men vill man verkligen lyckas med föresatsen att komma igång bör man skaffa sig en metod. Ett systematiskt sätt att motivera sig helt enkelt.

Testa dig själv om något av de här sätten kan vara någonting också för dig!

Det här med att välja metoder för att motivera sig är som att välja träningsprogram. Det gäller att välja ett sätt som passar en själv. Vi har listat några metoder som verkar funka. 


Varje dag-metoden

För vem: Kalendrar och planering är ärligt talat inte din grej. Du gillar att vara spontan och att hitta på nya saker både i arbete/skola och privat.
Metoden: Här gäller det att sätta en vana. Någonting som blir lika naturligt som att äta frukost, borsta tänderna och andra vanor som du trots allt har. Ska du göra träning till en vana är bästa sättet att göra det varje dag. Du behöver inte börja med att springa varje dag, men du ska träna något, minst en halvtimme varje dag. Mixa och hitta på (det ska du vara bra på) olika sätt att träna. Det kan vara allt från promenader till Friskis och Svettis-pass, från löpning till bergsklättring. Mantrat för dina åtta veckor blir "En dag med träning är en dag med mening" (funkar bäst med Stockholmsdialekt).


Kalender-metoden

För vem: Du skulle kunna tänka dig att jobba som revisor. I vilket fall så högaktar du kontroll och framförhållning. Kalendern och planering är nästan som ett fritidsintresse.
Metoden: Här gäller det bara att ta sig tiden att planera. Först på lång sikt, alltså hela perioden. Sedan vecka för vecka med en försiktig progression. Därefter detaljplanerar du varje pass. Du börjar med tre träningstillfällen per vecka och en halvtimme varje gång. Efter åtta veckor har du examen då du klarar av fyra pass på en vecka varav ett är att du springer en mil, eller så långt du hinner på en timme.


Kompis-metoden

För vem: För dig som vet att du behöver personligt stöd för att klara av att börja träna. Med kompis menar vi vännen eller vännerna som verkligen kan ge stöd. Som säger saker som får dig att gå igång och som blir stödet som du behöver de åtta veckorna.
Metoden: Ring en vän. Kanske med förslaget om att ni ska börja träna tillsammans för att komma igång. Berätta som det är, att det handlar om åtta veckor, som ni ska stötta varandra.
Kanske är din vän redan igång med sin träning. Då gäller det att vara ärlig och säga som det är; att du vill komma igång med träning, och att du behöver någon som kan hjälpa dig under åtta veckor. En sann vän och kompis kommer att göra allt för att peppa dig. När de åtta veckorna har gått är det din tur att ge tillbaka. Fundera på en present som din kompis skulle kunna uppskatta.


Betal-metoden

För vem: Pengar är inte problemet för dig. Istället för att belasta kompisar så kollar du efter en personlig tränare. Köp direkt utrustning som klarar underlag och väder. Komplettera med kort på gym som har löpband så att du är helgarderad.
Metoden: Personliga tränare finns på de flesta gym. Gymtränare har dock inte alltid så stor erfarenhet av varken konditions- eller löpträning. Du får frankt deklarera att det är kondition du vill ha och att det är löpningen du vill komma igång med - och att du är beredd att betala för det. Åtminstone under åtta veckor. Be din personliga tränare att göra ett startprogram och att du vill börja med att göra en konditionstest. Självklart avslutar du de åtta veckorna med en ny konditionstest.


Boll-metoden

För vem: När någon säger att dom springer tänker du direkt: Åh, löpning som är så trist, så tråkigt. Ditt sunda förnuft säger något annat, att du behöver röra på dig. Dessvärre så säger sunda förnuftet också att löpning är det mest flexibla och mest effektiva sättet. Kanske använder du någon annan metod som komplement. Du inser dock att om du ska klara träning flera gånger i veckan så är det bollsport som gäller för att komma igång.
Metoden: Känner du någon som spelar innebandy i ett gäng där du kan hänga på? Eller ring till tennis/badminton/squashhallen och boka tid. Boka en gång i veckan åtta veckor framåt. Sedan blir nästa steg att hitta någon att lira med… Eller kolla in korpen, eller några andra som brukar ordna fotbollsturningar. Dra igång ett lag och försök få träningstid. När du väl är igång med allt planerandet för att ha kul med bollen så inser du att till och med fotbollssttjärnorna löptränar som grundträning. Du känner dig som Zlatan när du gålunkar runt 5-km spåret, men glömmer hur trist det är att springa när du fantiserar och gör självbilder med dina fantastiska bollkonster.


Pryl-metoden

För vem: Ingenting triggar dig lika mycket som nya prylar. Ny outfit, klocka, telefon och andra gadgets är alltid intressant. 
Metoden: Här gäller det att göra löpning till en prylsport. Du ska självklart ha bra skor, eller varför inte några olika att välja mellan – gärna några som sticker ut. Självklart ska du ha en smartwatch som mäter puls, sträcka och som har koll på varenda meter och sekund. Numera finns det hur mycket teknologi som helst i allt från strumpor, till sportdrycker och ryggsäckar. Snart har du som en önskelista med löparprylar du vill ha. Du kan också shoppa oss på löpar-appar till din smartphone somär gratis (eller nästan i alla fall) på Appstore eller Google Play. Du laddar ner ett helt gäng och blir direkt sugen på att springa ut och kolla hur de funkar, om de mäter rätt och om funktionerna är bra eller om nästa app kanske är lite bättre.