Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Tio tips för att klara löparhösten

När man klarat av sitt träningsmål och hösten börjar smyga sig på kan det vara svårt att hålla uppe motivationen för löpning. Här är tio tips på hur du ska kunna hålla igång träningsglädjen.

Testa en enda gång med en personlig tränare, besök ett löparspår som ser spännande ut, spring genom en del av staden som du aldrig har varit i, sök efter nya löparkompisar på nätet, gör vad som helst som slår in en kil i slentrianens sövande takt.

Det är underbart att ha klarat av en utmaning, något som kändes bortom gränserna. När den är fullbordad och man ser tillbaka var tiden fram minst lika betydelsefull som målet, som den där utflykten där stigen fram till gläntan helt oväntat visade sig vara besprödd med massor av kantareller eller målningen av den gamla ladan som tog två veckor mer än tänkt men jobbet fylldes av skratt och roliga minnen.
Samtidigt är det fullt naturligt att känna en tomhet när man är klar. Om du till exempel tränat hela sommaren för Tjejmilen eller något annat lopp och hösten står för dörren kan det vara svårt att finna någon mening i att ta fram löparskorna och ge sig ut på en runda när regnet öser ner och soffan ropar lockande efter en lång arbetsdag.
Med andra ord är det hög tid att söka efter nya utmaningar innan ett vakuum uppstår.

1) Tillsammans har vi det roligare

Ibland är det roligare att planera semestern än att åka på den! Att fundera ut den där utmaningen, skapa förutsättningarna för den, arbeta sig fram till målet genom glädje och sorg - den gemensamma kampen är just vad som stärker vänskapsband oavsett om det handlar om käresta, barn, föräldrar, arbetskamrater, grannar eller kompisar som man har helt andra intressen med. Tänk efter vem eller vilka som du skulle vilja tillbringa mer tid med, människor som tillför positiv energi i ditt liv och se vilket projekt som ni skulle kunna förenas kring.

2) Skapa en ny utmaning

Ett klart och definierat mål skapar de bästa förutsättningarna för att lyckas med något i längden. Det kan vara allt från ett nytt lopp långt bort i tiden, som Tjejmilen i september, till att slå en tid på en viss sträcka, till exempel springa en mil till våren fortare än vad du gjorde nu på Tjejmilen, bräcka syrrans familjerekord, eller att komma ut och träna ett par gånger i veckan.

3) Delmål hjälper på vägen

En härlig sommardag på landet vill du ha en glass. Det är en halvtimmes promenad till butiken, aningen kortare på den spikraka bilvägen, en aning längre på den slingrande skogsstigen där man kan bada i en lite sjö. Vilken väg väljer du?
Delmål är oerhört viktiga för att längre projekt ska lyckas. Om du till exempel inte har tagit ett löpsteg efter Tjejmilen, men bestämmer dig för att vara med nästa år igen kan ett delmål bestå i att springa VårRuset http://www.varruset.se/start/ någonstans i Sverige där du har vänner eller i en stad som du aldrig varit i.

4) Bestäm dina dagar

Med ett bestämt mål och kamrat/er som ska ta sig dit är nästa steg att skapa de bästa förutsättningarna för att lyckas. Utgå från minst en dag i veckan då ni ska ägna er åt ”projektet”, till exempel en stående vardagskväll där ni kommer överens om att träna tillsammans. Gå igenom med de närmaste om när det skulle passa bäst, så att det inte uppstår konflikter kring det.
Dåligt med tid? Var kreativ! Det finns massor med döda fläckar i tillvaron. Några exempel: är ni flera föräldrar som skjutsar barn till aktiviteter – spring en runda i väntan på hemfärden, sluta jobbet tidigare en gång i veckan eller förläng lunchen genom att träna en halvtimme före maten - övertyga arbetsgivaren om att utnyttja friskvårdstimme, dödsförklara tv:n, facebook eller någon annan slentrian en kväll i veckan.

5) Följ en skiss

Har du en dimmig bild om vad du ska göra när du väl tränar? Det finns erfarna människor som kan ge råd om de bästa varianterna att utöva den, på ett roligt och framgångsrikt vis. På Tjemilens hemsida erbjuds sju olika program http://www.tjejmilen.se/start/content.cfm?Dep_ID=22&Sec_ID=811&Rac_ID=203 för alla nivåer från de hypersnabba till de som vill klara distansen, eller blanda löpningen med andra aktiviteter.

6) Njut av svårigheterna

Även om du ser fram emot träningen och det tillfälle det kan innebära till att träffa kompisar ligger en del i utmaningen i att träningen kan vara jobbig ibland. Rygga inte tillbaka för en backe eller en sträcka som känns väldigt lång, lika lite som för en dag då vädret är mot dig. Det är när man kommer över besvären och hindren som man utvecklas och blir rikligen tillfredsställd.

7) Belöna dig!

Glädjen i att klara av svårigheter kan kombineras med långsiktiga belöningar. Varför inte ersätta eller komplettera träningskvällen en gång i månaden med en middag och eller biobesök med träningskompisarna? Om ni får riktigt blodiga tänder kan det sluta med att ni saknar träningen den kväll som den ersätts av andra njutningsformer!

8) Pröva något nytt

Vill du inte gå i gamla hjulspår eller blir det till slut trist med samma löprunda? Gå då på den där klassen på gymmet som du aldrig vågat pröva, testa en enda gång med en personlig tränare, besök ett löparspår som ser spännande ut, spring genom en del av staden som du aldrig har varit i, sök efter nya löparkompisar på nätet, gör vad som helst som slår in en kil i slentrianens sövande takt.

9) Inspirationen flödar från andra håll

Doften av en glimrande höstdag, knastret av snön under skorna, bilderna som skapas av en god historia, skrattet av det välbekanta i en anekdot, inspirationen kan komma från alla håll. Läs en bok, surfa efter andras upplevelser, lyssna på en föreläsare, åk (spring!) till en annan plats i verkligheten eller i fantasin – det finns hur många sätt som helst att hämta ny energi när allt känns tungt eller om man vill ha en nytändning.

10) Tro på dig själv

Oavsett om du är lagd åt det strukturerade hållet och föredrar att följa de råd där vi har föreslagit fasta punkter att haka träningen på (program, träningsdagar, aktiviteter) eller trivs bättre med lösa ramar där nerven och spänsten i livet föds med inspirationen, så är den bärande punkten att finna sig väl tillrätta med det man gör. Den dagen du står på startlinjen, må det vara Tjejmilen på nytt eller något helt annat, ska du kunna titta tillbaka och känna glädje och hysa tilltro till det du har gjort och som fört dig dit. Tvivla inte på dig själv!