Varvet-löparnas kom ihåg för tävlingsdagen

Om det blir varmt, utnyttja alla möjligheter till svalka.

Tävlingsdagen är dagen då det gäller att ha planerat och tänkt klart. Ju bättre förberedd man är desto störe chans har man att genomföra loppet på det sättet man tränat för. Här har vi en minneslista och tips inför lördagens Göteborgsvarvet.

Med tusentals entusiastiska löpare och inpirerande atmosfär är det lätt att ryckas med av stämningen och springa för fort i början.

Pröva inget nytt!
Tävlingsdagen är inte dagen för experiment. Det gäller allt från skor och övrig utrustning till vad du äter och dricker. Håll dig till det du är van vid och har tränat med.

Vila är bästa uppladdningen
Se till så att du får sova ut ordentligt dagarna innan loppet. Natten innan tävlingen brukar det vara svårt att sova ordentligt, men har du sovit nätterna innan bör det inte påverka din prestation.

Ladda med vatten och kolhydrater
Ät inte för mycket, men mest kolhydrater, pasta, ris potatis dagarna innan loppet, På tävlingsdagen gäller det att fylla på med vätska. Vanligt vatten är utmärkt och någon speciell uppladdningsdryck ska inte behövas.

Bestäm tempot själv
Med tusentals entusiastiska löpare och inpirerande atmosfär är det lätt att ryckas med av stämningen och springa för fort i början. Planera i förväg ditt lopp och bestäm hålltider som du vet att du kan klara av. Försök att i disponera loppet så att du kan öka andra halvan än tvårtom.

Dela upp banan i delar
Kilometermarkeringar finns efter hela banan. En del gillar att försöka hålla en jämn fart kilometer för kilometer. Man kan också dela upp loppet i andra delar. 3-kilometersbitar ger sju delar. Eller dela loppet i tre tredjedelar på sju km var, och så vidare.
Ett annat sätt är att dela banan efter de naturliga delarna: "Fram till Älvsborgsbron". "Hisingssidan". "Fram till Avenyn" och så vidare.

Peppa dig själv
Det är jobbigt att pressa sig själv och nästan alla löpare får under loppet negativa tankar. Ha en plan för när det blir jobbigt och var beredd. Försök att hänga på någon löpare som springer i samma fart som du. Gör som elitlöparen Susanne Johansson som gärna arbetar med bilder. Ett knep som hon har är att tänka att hon krokar fast i ett gummiband i löapren framför och får draghjälp.

Var med i festen, peppa andra
Dagen är inte förstörd om du inte gör ditt livs lopp. GöteborgsVarvet är fest! ta tid att lyssna på orkestrarna, spana in publiken, peppa löparna runt omkring dig. Kanske hittar du någon som du kan hjälpa och peppa så att hon eller han får ett lättare lopp.

Försök att vara lite smart efteråt
Även om målet är på Slottsskogsvallen så fortsätt att gå efter målgång. Visst är det skänt att stanna till några sekunder, men försök att börja gå så snabbt som möjligt. Du måste ändå ta dig till överdragskläderna. Stretcha stela muskler och se till att få dig något torrt och varmt. Ha gärna något litet att äta och dricka med överdragskläderna.

Träna försiktigt dagarna efteråt
En kort jogg på söndagen kan vara okej om det känns bra. Vänta annars någon dag innan du springer igen. Ta det sedan lugnt under följande vecka. Undvik ansträngande träningspass och för knyckiga rörelser.