Sju råd med två veckor kvar till maran

De sista två veckorna innan ett maratonlopp börjar uppladdningen.

1. Ta det lugnt med träningen sista två veckorna innan loppet. Det är inte lönt att nu börja träna långpass och snabbdistans. Dra istället ner träningsmängden med 30 procent.

2. Exprimentera inte med maten sista veckan. Olika former av kolhydratuppladdning finns, en del är extrema där man börjar veckan med att tömma kroppen på kolhydrater genom att undvika kolhydratrikmat och springa långt. Veckan avslutas sedan med att man istort sett bara äter kolhydratrik mat. Välj istället en mot magen snällare variant, där man helt enkelt under torsdagen och fredagen ser till att man äter måltider som till största delen består av ris, spaghetti och annan kolhydratrik mat. Viktigt: Proppa inte i dig!

3. Försök att ta det lugnt de sista dagarna innan loppet. Det kan vara skönt att springa några kilometer, men längre pass får det inte bli. En shoppingrunda lockar kanske, men är också något man bör undvika på fredagen och lördagen. Försök istället att vila så mycket som möjligt.

4. Sov länge. De sista nätterna är sömnen extra viktig. Åtta timmars sömn kan gärna bli tio.

5. Det är inte fel att ha sex. Myten om att leva i celibat inför en stor idrottsprestation finns det ingen anledning att leva upp till. Tvärtom har det en lugnande effekt och gör att man sover bättre.

6. Hämta nummerlappen så tidigt du kan. Att klara av alla praktiska detaljer kring loppet är ett bra sätt att förbereda sig på och bygga upp spänningen.

7. Vela inte med utrustningen. Även om ett par nya tävlingsskor kan se lätta ut och tävlingsdräkten med fartränder ser snabbare ut så är det bättre att hålla sig till väl beprövad utrustning. Skor och tävlingskläder bör du ha tränat i minst ett ordentligt långpass.