Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Ultratips: spring med ett leende!

Linus Holmsäter, som vann Stockholm Ultra Marathon i fjol, avslöjade sina fyra secrets när han föreläste för en grupp löpare som förbereder sig för årets ultralopp den 8 augusti. Foto: Micke Sjöblom.

Linus Holmsäter och Johan Steene. Båda springer ultralopp, men den ena kallar sig ultralöpare den andra kallar sig ultrajoggare. En sak har de dock gemensamt. De springer med ett leende.

Ultralöparen Linus Holmsäter besökte TSM Runnings ultrahelg. Linus har sprungit några 100 kilometerslopp, bland annat vann han Stockholm Ultra Marathon 100 km förra året. 2013 kom han på andra plats efter vinnaren Steven Way – men han knep SM-guldet på 100 km. Han representerade dessutom Sverige på VM 100 km i november 2014.

Linus har tagit fram fyra tips för en bättre löpekonomi. Han kallar dem 4 secrets.

1. Använd gravitationen
Gravitationen drar oss mot jordens kärna. I stället för att jobba mot gravitationen, vilket 95% av alla löpare gör, kan du använda dig av den. Ta hjälp av gravitationen och låt den driva dig framåt.

2. Utnyttja kroppens inbyggda fjädring
Vi har 3 typer av fjädringar i kroppen som underlättar rörelse. De sitter i hålfoten, vad (hälsena) och knäled. Det här handlar om energiåtervinning där du kan använda dig av kraften från föregående steg för att driva dig framåt. Testa att hoppa hopprep på hälarna, jämfört med på framfoten.

3. Använd fyra muskelgrupper
Många använder bara framsida lår när de springer. Men vi har fyra muskelgrupper som är lika viktiga för en löpare, rumpa, framsida lår, baksida lår och vader. Om du bara använder en muskelgrupp så blir den överhettad – aktiverar du de andra musklerna också springer du både snabbare och skönare.

4. Rikta all energi framåt
Det är det här allting handlar om. Ingen energi ska någon annanstans förutom framåt. Rörelser åt sidan, upp, eller ned, stjäl kraft och energi.

Ultrahelgens deltagare fick göra några praktiska övningar för att känna skillnaden med och utan The 4 secrets. Sen gick de ut och kutade. 15 – 20 ultraintervaller à 1 000 meter. Det var säkert en och annan som använde sig av sin nya kunskap.

Ultrajoggaren Johan Steene, började springa på riktigt när han 2010 läste boken “Born to run” , sedan var han fast i det han kallar ultrajogging. Johan springer extrema långlopp som Spartathlon, 246 km, Last Annual Vol State Foot Race, 500 km. Och tidsultror som Bislett, Skövde och Bornholm. Och så klart Leadville 100 Trail Run – loppet som beskrivs i Born to Run som är 100 miles (163 km).

Johan menar att den stora utmaningen med ultra är den mentala. Här handlar det inte om en kraftig motor – inte heller så mycket om rätt löpteknik. Själva grejen är att klara den mentala påfrestningen. Att orka vara glad. Det är nämligen viktigt att springa med ett leende. Det här lever Johan själv efter:

• Spring inte mer än att passionen kan hållas vid liv.
• Fart förstör. Spring fint, tyst, kort och ofta.
• Vila betyder inte att du ska sitta still. Kroppen läker i rörelse.
• Sätt upp tuffa och obekväma mål.
• Ta första steget mot målet. Vänd inte om. Fortsätt framåt.
• Le. Var glad.

Efter föreläsningen gav sig deltagarna ut på en femtimmars ultrajogg. De log och var glada.