Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Dobb, dubb eller spik?

När man springer i terräng eller deltar i ett terränglopp så springer man ofta på underlag som kräver speciella skor. Det finns många olika modeller att välja på. Ibland kallas de för Trailskor, ibland för orienteringsskor och extrema löpare väljer till och med spikskor.

Det är egentligen tre frågor som man skan ställa sig när man ska välja terrängsko:
1) Vilket sorts underlag ska jag ha skorna för?
Terränglöpning har ofta underlag som är mer eller mindre ojämna och därför behöver man en sko som ger bra fäste. I synnerhet när det är blött och lerigt.
Det kan vara mjukt i skogen, hårt på en grusstig och slipprigt på fuktigt gräs. Det finns skor med allt från grova sulor och dubb till extrema tävlingsskor med 12 mm långa spikar.

2) Hur snabbt vill jag bli blöt om fötterna?
Vattentäta skor finns inte, däremot tar det olika lång tid att bli genomblöt beroende på vilket material ovandelen av skon har. terrängskor finns i olika mer eller mindre vattenavvisande material.

3) Hur mycket funktion och stötdämpning behöver jag?
Ska jag satsa på en sko av vanlig träningstyp med grövre sula och vara säker på att få stötdämpnig och pronationsskydd och allt vad funktioner som finns i avancerade löparskor. Eller ska jag välja en sko som är lägre, som ger bättre markkontakt men som har sämre stötdämpning.

Att springa terräng med spikskor
För den vane löparen är spikskor ett alternativ. Det gäller att vara så pass vältränad att benen klarar av att springa i denna typ av extremt lätta skor som ger riktigt bra fäste men saknar riktig stötupptagningsförmåga. Spikskor bör bara användas på sträckor på upp till omkring en mil och endast på underlag som gräs, sand, jord och kutterspån. Detta är mjuka underlag vilket gör att skons brist på stötupptagningsförmåga inte påverkar löpningen så mycket.
Det finns speciella spikskor för terräng och de har en kraftigare gummisula eftersom man i terräng springer mer på hälen jämfört med banlöpning. Terrängspikskor är dock ovanliga och det vanligaste är att man sätter i längre spikar i sina banspikskor.

Banlöpare använder spikar som är 6 mm långa. För terräng är 12 mm det bästa för att man ska få bra fäste. Om det är riktigt blött och lerigt är 16 mm-spikar ett alternativ. Under sådana förhållanden kan det fastna jord och lera på skorna vilket gör det extra tungsprunget. För att motverka det så finns det löpare som smörjer in undersidan med vaselin så att underlaget inte ska fastna lika lätt på skon.