Saker att syna när du köper trail-skor

Vad gör en bra trail-sko? Vi har tittat på de viktiga delarna för skons funktion.

Är du på väg ut i naturen? Du kanske drömmer om en skön ringlande stig. Eller du vill testa orientering och ger dig rakt ut i skogen. Du kanske tränar för Lidingöloppet men vet att det kan bli ganska lerigt och blött. Någonstans på vägen inser du att de vanliga löparskorna inte funkar. Det är dags att skaffa sig ett par terrängskor.
Marathon.se har tittat närmare på vad som gör en bra terrängsko och hittade en helt ny generation av löparskor.

Det är bara att inse att merparten av dagens löparskor är utvecklade för asfaltslöpning, välpreparerade spår och stigar. Slitsulan är oftast underfundigt perforerad och slitsulan uppdelad i en häl- och en framdel. I mellansulan finns kanske ett stötdämpningssystem som bygger skon på höjden och materialet i ovandelen är en gles väv som släpper igenom det mesta.
Bra skor för asfaltslöpning – helt klart. Ganska värdelösa i terräng.

Här är delarna som gör en bra terrängsko:

Slitsulan – grepp och fäste
Slitsulan på en terrängsula ska vara hel för att dels bli lite styvare, men också ge bättre fäste. Kvistar och rötter ska inte kunna ”kännas igenom”. Vanliga löparskor är numera ofta konstruerade med en framdel och en häldel som har en stabliserande länk mellan sig. För att spara vikt har man ingen sula över länken vilket kan bli förödande om man trampar på en rot eller vass sten.
Gummit i slitsulan är gjort av et mjukare material än vanliga löparskor. Mjukare gummi ger bättre fäste men slits snabbare när man använder skorna för asfaltslöpning.

Låg tyngdpunkt

En terrängsko får inte bygga för mycket på höjden. Ju högre skon är desto kraftigare blir momentet om man skulle trampa snett – en vrickning blir kraftigare. Hälhöjden i en vanliga löparsko är 20-25 mm medan terrängskor ofta har under 20 mm.

Bra stöd i hälen

Det är viktigt att hälen är fixerad i en vanlig löparsko. Ännu viktigare är det i en terrängsko. En del löpare kan få problem av en allt för trång hälkappa. Det gäller att testa vilken modell som passar ens egen fot och ”känna in” skon.

Kraftigare ovandel

Hur många skor har inte kasserats för att det har gått hål i syntetväven på ovansidan? Terrängskor riskerar ännu större slitage. Därför ska en bra terrängsko ha kraftigare och tåliare väv, kanske speciella skydd för tåboxen och andra utsatta delar.

Låg våtvikt

En bra terrängsko ska funka även när den är våt av vatten eller lera. GoreTex och andra patenterade material är inte alltid så bra som det låter. Detaljerna i en terrängsko ska släppa igenom och inte riskera att lagra vatten. Vatten i skon kan göra en i vanliga fall lätt sko både tung och otymplig
Kolla alltså inte bara på skons torrvikt – utan fundera över hur mycket den kommer att suga upp när det blir blött.