Årets maratonsko en fullträff

Vilken fullträff för Asics. Bland alla sina modeller valde den japanska skojätten att plocka ut nya modellen DynaFlyte för att göra en specialmodell för ASICS Stockholm Marathon. Då visste man inte ännu att grundskon skulle få höga betyg och gillas av många testlöpare i Sveriges största skotest 2017.

– Ja, den här gången hade ASICS verkligen satsat rätt, DynaFlyte är årets nykomling i skotestet, säger testansvarige Jörgen Lindh från Löplabbet som övervakat den rekordstora testen med 96 modeller där 200 testlöpare nött minst tio mil i skorna.
– Det som är spännande med DynaFlyte är det nya mellansulematerialet FlyteFoam. 
FlyteFoam har utvecklats i ASICS eget Institute of Sports Science. Materialet är anmärkningsvärt mycket lättare (55 procent) än konventionella material – vilket ger totalt en lättare sko. 
Asics säger att man kunnat ha nytta av organiska "superfibrer" som återfår sin ursprungliga form efter varje steg, vilket ska ge en perfekt adaptiv dämpningunder hela passet. Konstruktionenska också göra att mellansula med FlyteFoam®-tekniken är hållbarare än sina föregångare.
Nu är ju löpare minst sagt van att höra tekniskt mumbo-jumbo. Bättre än att lyssna på fikonspråket är att testa om det verkligen funkar. 

Och testlöparna gillade verkligen ASICS DynaFlyte, vi saxar ur det fria omdömet från några av testlöparna:


  • Rekommendera. Ska de bara köpa en sko så för träning och olika typs av lopp passar Asics Dynaflyte! 
  • Jag rekommenderar skon till personer som vill ha en blandning mellan en traditionell distanssko och en något lättare variant för snabbare pass. Vilket också motiverar priset då man får "två skor i en". Dock ligger den högt i pris och med det lättare materialet kommer också en kortare livslängd vilket gör att priset är något omotiverat högt. Annars en jättefin sko, där de med något bredare läst är de som kanske kommer att gilla den allra mest. 
  • Mycket bra allroundsko till träning eller längre lopp. Bra känsla.
  • Rekommendera: en bra löparsko som det är lätt springa med. Det känns inte som att man har en sko på foten.
  • Hittar inget negativt att säga om flytefoam 

Det som dragit ner betyget något är priset, 1700 kr  – och så det där med att få till hälkappan perfekt – någonting som ASICS brottas med i många av sina modeller men som åtminstone har blivit bättre i Dynaflyte.

Specialversionen av DynaFlyte för ASICS Stockholm Marathon har fått en blågul färgställning. Skon är dessutom utrustad med ASICS Stockholm marathon-logga i plösen, sträckan 42 195 meter på tån och banan tryckt på innersulan.
ASICS DynaFlyte lanserades på marknaden i slutet av 2016 och har på kort tid blivit en storfavorit hos många maratonlöpare tack vare sin suveräna dämpning kombinerat med låg vikt – två egenskaper som tidigare har varit svåra att förena i en och samma sko. I DynaFlyte blir det dock möjligt tack vare det nya mellansulematerialet FlyteFoam.
ASICS DynaFlyte Stockholm marathon edition finns att köpa på nummerlapps-mässan men även i vissa specialbutiker och på löplabbets Internetbutik.