Vinnare i 2017 års stora skotest

Vilken är 2017 års bästa träningssko? Efter några månaders testlöpning, tusentals mil i olika modeller, omdömen från testlöpare finns det en vinnare i Sveriges största skotest 2017.
​…och vinnaren är Nike Air Pegasus 33 – en sko med bra löpkänsla och som klarar olika underlag och typer av löpare. Andra märken må ha samma kvaliteter – avgörande är priset.

Utbudet av löparskor är större än någonsin. Märkena är fler. Modellerna är många. Testlöparna 2017 har avverkat 97 olika modeller.
Testledare Jörgen Lindh som normalt har sin profession på Löplabbet – butikskedjan som har som affärsidé att kunna anpassa skovalet för kunden – medger att det är svårt att utse en vinnare bland alla träningsskor.
– Vi letar efter skon som tar vara på nya innovationer, har en bra löpkänsla och som kan funka på olika underlag och för olika sorters löpning. Nike Pegasus 33 har allt det – men det som blev avgörande för vårt val var priset.

Sauconys syskonmodeller Guide10  och Ride9  (1600 kr) samt Asics Dynaflyte (1700kr) har liksom Nike Pegasus 33 i slutbedömningen fått betyget 9 av 10.  
– Pegasus 33 ligger på 1200 kr – det är faktiskt också en av de lägst prissatta skorna i 2017 års skotest.

Modellerna som är representerade i skotestet är de som tillverkarna har velat ha testade. Det handlar om de modeller som märkena själva lyfter fram som bra skor för löpträning. Här finns alltså inte mäkenas billighetsvarianterna som sportkedjorna kan sälja för under tusenlappen.
– Prisspannet i skotesten ligger mellan 1100 och 2500 kronor, men egentligen har priserna tajtats till och de flesta modeller ligger nu mellan 1500 och 1900 kronor.
Så har till exempel Asics sänkt marginalerna men även priset på sina storsäljare Kayano och GT2000. Med den ändrade prispolitiken lär det inte bli lika vanligt med rea och priskrig som vi sett de senaste åren.  
Även här är Nike med sin satsning på den lågt prissatta Pegasus-serien föregångare. Modellen reas inte ofta och ligger fast i pris år efter år.

När den första modellen av Pegasus kom 1983 så blev skon direkt en succé. För 600 kronor fick man en sko som vägde bara 280 gram och som hade mycket löpkänsla.

Under åren har Nike-ingenjörerna testat allt möjligt. Vändningen kom efter 2007 års modell. Version 24 var en 360 gram tung sko som med sin komplicerade konstruktion dessutom blev dyr att tillverka. I testet på Marathon.se bedömdes skon som hård.

Under tio års utveckling har Pegasus bantats och slimmats. Med hjälp av nya material är Nike Air Pegasus 33 nu nere på samma vikt är man en gång startade, 280 gram väger årets träningssko.
– För de som funderar över betygsättningen kan vi säga att vi generellt  har dragit ner betyget ett snäpp för skor som väger över 300 gram. Samma sak gäller skor som kostar över 1900 kronor.
– Det finns även ganska många speciellt nishade modeller i årets test. Altra, Hoka One One och Salming kanske inte har skor för massan – och då går det på betyget.
– Vi måste också påpeka att herr- och dammodeller bedömts för sig även om de ofta är till synes identiska. Det som vanligtvis skiljer är att herrmodellen har en bredare läst en motsvarande damsko. I de flesta fall har betygen blivit samma, men i en del fall har testlöparnas omdömen gjort att vi till slut gett olika betyg.