Bergman och Nyberg svenska favoriter

De mest välkända svenska maratonlöparna är ur bilden i årets Stockholm Marathon. Alfred Shemweta är skadad och Anders Szalkai startar utan högre ambitioner. Fokus hamnar nu på Claes Nyberg och Magnus Bergman.

- Jag tror på Bergman, säger Claes Nyberg när han tillfrågas om svenska favoriter.
- Se upp för Patrik Gustafsson, varnar Magnus Bergman.
Nyberg är grön som maratonlöpare trots att han varit en av världens bästa terränglöpare i ett halvt decennium. Debuten på 42 kilometer begick han i Hamburg i slutet på april...och den avslutades aldrig.
- Jag sprang in i den berömda väggen efter 41 kilometer och kunde aldrig ta mig i mål.
En erfarenhet rikare ställer Claes upp i Stockholm.
- Det blev lite stressigt under första milen i Hamburg. Det gick lite för fort. Jag sprang länge i 2:13-tempo och det kändes bra. Nu får jag gå ut lite lugnare.
- Det är knepigt när man kommer från kortare distanser, förklarar Magnus Bergman. Det känns väldigt lätt i början på en mara.
Även Bergman har förnämliga meriter i terränglöpning. Ingen svensk har sprungit Lidingöloppet så fort som han. Men Bergman sprang också Stockholm Marathon så tidigt som 1986, bara 18 år gammal.
- Det var ett vad i skolan. Till slut var det bara jag som ställde upp, så jag vann vadet. Och jag klarade mitt mål att springa under tre timmar.
Nu har Bergman kapacitet att fila ner den tiden med 40 minuter. Han är den ende svensken som sprungit maran under 2.20 de två senaste säsongerna. Det skedde i februari, i Sevilla.
- Då var det svåra att upprepa en monoton rörelse i över två timmar, berättar Magnus om den flacka spanska banan.
Så vi får hoppas Västerbron och andra uppförslut i Stockholm kan stimulera Magnus till ännu snabbare tider.

Mer om Stockholm Marathon 2003