30-segrare firar med 300 mil cykel

Först seger i par med Calle Magnusson i FEM 30. Två dagars löpning med 15-20 km varje dag.
Sedan cykling 300 mil från Treriksröset ner till Smygehuk.
Säg inte att killen måste ha slagit huvudet hårt ? för du sätter skrattet i halsen.

För när Henrik Enebjörk berättar om sin svåra olycka i franska alperna tidigare i år förstår alla att bara deltagandet i Fjällräven Extreme Marathon är en fantastisk prestation.
Otursförföljde Henrik som just hämtat sig efter en två år lång kamp med det livsfarliga TWAR-viruset råkade ut för en snowboard-olycka i Frankrike den 4 mars. Henrik körde i lössno på en sten och föll sedan handlös nerför ett stup.
Hjälmen räddade sannolikt livet på Henrik men äventyret i Val Thorens slutade med fyra dagar på franskt sjukhus och sedan åtta veckor ytterligare i sängläge.
Sedan reste sig Henrik, ringde gamle lumparkompisen Calle Magnusson. Korta banan i Fjällräven Extreme Marathon skulle väl Henrik kunna klara.
- Jag och Calle träffades på I21 i Sollefteå och hade det här med löpningen gemensamt.
- Vi hade nog inte ambitionen att vinna, utan vi hade sagt att vi alla fall skulle ha roligast de här dagarna.
Inte ens när mjölksyran slog till uppför Abiskos slalombacke räckte det för att få tyst på killarna.
- Mjölksyra - härligt äntligen någonting att dricka!
Någon riktig dramatik eller kamp om segern i F.E.M. 30 blev det aldrig. Sex minuters ledning från jaktstarten vid nattlägret är mer en kilometer när det sluttar lätt utför och vägvalet är lätt.
- Vi startade samtidigt med ledarna i FEM 50 och hängde på dem i början. Bakåt såg vi aldrig någon, berättar Henrik.
Nästa år tar säkert Henrik och Calle steget upp till 50 eller70-klassen. Men först har Henrik träning att ta igen efter sin bedrövliga vår. Med sig upp till Björkliden har han sin preppade mountainbike. Nu drar han vidare först med buss till Kiruna, vidare till Karesuando, över till finska sidan och vägen upp till Treriksröset.
Sedan sätter sig Henrik på cykeln. 300 mil väntar. Smygehuk i Skåne är slutmålet.
- Ett bra sätt att se Sverige. Samtidigt ger det en bra träning. Jag tänkte ta det lite lugnt och cykla 10-15 mil om dagen och hälsa på kompisar på vägen, avslutar Henrik, legitimerad äventyrare.
Henrik har nämligen just avslutat sin utbildning till äventyrsguide. Seger i Fjällräven Extreme Marathon måste vara ytterligare en merit när Henrik söker arbete.

Mer om Allt om FEM 2000