Engelsmän vann FEM 70 i sekundstrid

Ett vägval den sista kilometern avgjorde årets FEM 70. Efter mer än nio timmars löpning vann det engelska laget Team KIMM med Mark Seddon och Steve Birkinshaw med endast en sekunds marginal till svenska Team Litepac med Björn Rydvall och Urs Butikofer.

- All thanks to Mark, pustar Steve Birkinshaw.
Ni ser själva på bilden ovan tagen 50 meter från mål hur Steve nästan går på alla fyra den sista backen upp till målet vid Björklidens fjällanläggningar. Han sneglar snett bakåt och ser Björn Rydvall och Urs Butikofer komma med en tjurrusning.
Men själva avgörandet kom stráx innan.
- Mark har varit fantastisk men jag har släpat efter hela dagen, förklarar Steve. En kilometer från mål trodde jag att det var kört. Jag var helt slut, och det andra laget hade en ledning på 30 sekunder när vi såg hotellet (och målet).
Legendariske Mark Seddon som sju gånger vunnit KIMM i Skottland - förebilden för Fjällräven Extreme Marathon kom till Björkliden redan i söndags. Området kring hotellet hade han hunnit att reka - och det fanns ett bättre vägval.
- THIS WAY, skrek Mark helt plötsligt och jag som följt hela dagen skrek bara YES tillbaka och så tog vi en annan väg och började någon slags spurt förklarar, Steve.
Först ut ur björkskogen upp mot hotellet kom engelsmännen. Publiken och kranskullan hade dock inte uppfattat hur dramatiskt det egentligen var och hyllade engelsmännen de sista 100 meterna in på upploppet när Team Litepacs Björn Rydvall och Urs Butikofer kom tokrusande uppifrån backen.
Mark Seddon spurtade först i mål. Urs Butikofer var tvåa i mål tillsammans med Steve Birkinshaw som i sin tur var endast en sekund före Björn Rydvall.
Den dramatiska avslutningen var egentligen en logisk följd av årets täta toppstrid.
För under hela sista dagen var det kamp i täten.
Lapplandsjägargruppen Kiruna Tomas Öberg och Thomas Persson startade som ledare efter första dagen först, men var snart upphunna av Team Litepac och de engelska lagen Team KIMM och Team Dark Peak.
I dimman valde de fyra lagen att följa varandra och avvakta varandras misstag. Efter två timmars löpning var lagen tillsammans upp på 1178 meters-toppen Vaimuoaivi. På vägen tillbaka orkade inte Simon Bourne och Alan Ward med farten och nere i Abisko var det tre lag som sprang ihop.
Den tuffa avslutningen med en stigning från 400 meter upp till 1169-meters toppen på Nuolja hängde av Tomas Öberg och Thomas Persson men förmådde inte skilja Team KIMM och Team Litepac.
- Almost done there, säger Steve som på något sätt fick förnyade krafter i nerförslöpningen mot Björklidens fjällanläggningar.
- Vi hade 30 sekunders ledning uppe på toppen, berättar Urs och vi höll ju det fram till dess att vi missade bron in till hotellet. Jag såg stigen men trodde inte att det var vägen till hotellet. Tyckte att det borde ha funnits en skylt där...
Snopet för Urs som förlorat på samma sätt en gång tidigare mot Mark Seddon. I KIMM i Skottland 1996 ledde man med elva minuter vid sista kontrollen och förlorade sedan med 1000 meter.
- Med tanke på hur gårdagen var då Björn ramlade illa och fick problem med smärtor i mellangärdet är jag mycket överraskad över hur bra det ändå gick idag, säger Urs Butikofer.

Mer om Allt om FEM 2000