Gummiband hjälper F.E.M.50-ledarna

Vad är det som går med stavar och har ett gummiband mellan sig?
Nej, det här är ingen dålig gåta som handlar om köttbullar i kylskåp.
Det är beskrivningen av ledarna i F.E.M. 50 efter första dagen.
- Utan gummibandet hade vi inte varit först och utan stavarna hade jag inte klarat det här, säger Håkan Hjort.

Håkan Hjort, tidigare löpare i norrbottniska distriktseliten, har lagt av med tävlingslöpningen. Men när kompisen Mathias Esberg frågade om han hade lust att springa F.E.M. kunde han inte tacka nej trots gamla skavanker.
- Lite ont i ljumskarna bara, säger Håkan. Man avlastar benen och får ett helt annat steg när man tar sig fram med stavar.
Finska multisportmästarna i Team Halti körde med stavar i The Endless Odyssey 1998 och förra året tog man sig genom Norrbotten i samma multisporttävling ihopknutna i gummiband.
- Det var första gången jag såg det. Vi tänkte att det kunde vara bra att prova och det är verkligen effektivt. När jag fick en schakning under en halvtimme fäste vi gummibandet i ryggsäckarnas midjerem. Både mentalt och praktiskt får man hjälp av den andre.
Eftersom man använder ett tre meter långt gummiband blir det inga kraftiga ryck óch Mathias Esberg bedyrar att det heller inte är speciellt tungt att dra.
Håkan och Mathias leder med dryga fyra minuter före Sonny och Marcus Nilsson. Sedan blev det i den stiglösa första dagen ganska stora differenser. Treorna Martin Hasselström och Fredrik Svensson var nästan en halvtimme efter ledarna.
Första damlag vid nattlägret var Frida Feil och Lena Hasselström. Lena har vunnit i Björkliden tidigare. Världsmästare i skidorientering är kanske tyngsta meriten.
Men allt gammalt är glömt när man väl står på startlinjen:
- Adrenalinet bara pumpade inför uppgiften. Jisses, jag kände mig helt slut redan innan vi startade, berättar Lena.
Bättre då när man har kommit igång. För visst pågår tävlingen för fullt trots att klockan har stannats vid nattlägret. Nu gäller det att fylla på förråden, stretcha ömma muskler och ligga och plugga kartan i tältet.

Mer om Allt om FEM 2000