Chockad av den tuffa banan

Brant. Halt. Långt. Sten.
Korta ord för att beskriva en extrem utmaning. Använd 1000 ord till och bilder - det är ändå svårt att förstå hur extrem årets långa Fjällräven Extreme Marathon är.
- Jag är chockad, både fysiskt och psykiskt, säger Kjell Rosendahl som tillsammans med kompisen Peter Holmqvist gav upp endast en kilometer från nattlägret.
Nästan en fjärdedel av lagen föll bort efter första dagen!

Ut från Björkliden på fredagen sprang 139 lag, 112 lag kom fram till nattlägret, men när det var dags för start på lördagsmorgonen orkade bara 106 lag iväg.
- Vi har tränat bra och har sprungit upp och ner i slalombacken hemma i Köping, men den är ju bara 200 meter, ingenting mot det här. Vi visste att det skulle vara tufft - men hur tufft kan man inte föreställa sig utan att ha varit här, säger Kjell Rosendahl.
F.E.M. 70 står för 70 kilometer extrem löpning. Distansen är mätt mellan kontrollpunkterna och den verkliga löpsträckan ofta ytterligare en mil. Lägg där till den stora höjdskillnaden, mer än 3000 meter totalt.
- Jag har sprungit många lopp och tävlat på halvmaran men aldrig varit i närheten av någonting som liknar det här. De två kilometerna upp till näst sista kontrollen på fredagen tog oss säkert två timmar.
- Det var brant och det var bara sten. Fy fan för satan!
En kilometer från nattlägret gav Kjell och Peter upp. De satte upp tältet och lagade lite varm mat. Då hade de arbetat i mer än tio timmar.
Kvar uppe på Kierons sluttning fanns fortfarande ett tiotal lag och trots att arrangörerna ökade på maximitiden till nattlägret var det fyra lag som inte hann fram till klockan 21 på fredagskvällen - och som därmed inte fick starta på söndagen.
Ren utmattning och onda knän skördade flest offer, men inga allvarliga tillbud rapporterades under fredagen.
- Man ska nog börja med någon av de kortare klasserna och inte hoppa på det här direkt, funderar Kjell Rosendahl när han kommer tillbaka till start och målplatsen vid Hotell Fjället i Björkliden.
- Igår sade vi aldrig igen, men nu vet vi ju vad det handlar om. Men nästa gång får det nog bli F.E.M. 30 eller F.E.M. 50.

Mer om Allt om FEM 2000