Har någon sett japanen?

Abisko är en given startpunkt för tusentals fjällvandrare som vill ut i den vida fjällvärlden. Ett annorlunda gäng gav sig iväg på onsdagsmorgonen.
Fast inte unika som japanen.

Tusentals fjällvandrare har börjat från Abisko Turist.
På onsdagsmorgonen var det ett annorlunda gäng som gav sig iväg ut. Närmare 200 löpare startar i Fjällräven Extreme Marathons kortare klasser - F.E.M. 30 och F.E.M. 50.
När andra vandrare lockas av nationalparken och vandringen genom den frodiga björkskogen drog bergslöparna iväg bort mot Lapporten - den hästskoformade dalen som finns på fyra av fem vykort här uppifrån.
- Banorna är nog lite mer omväxlande i år och vi har försökt dra en bana som inte ska behöva ändras även om det blir dåligt väder, berättar Björklidens sportchef Bengt Bengtsson som har lagt årets banor.
Uppvuxen i Kristianstad är Bengtsson naturaliserad fjällräv. Tio år i fjälltrakterna mellan Kiruna och Riksgränsen har gett många erfarenheter och upplevelser.
- Det finns några platser som man absolut vill visa folk. En är årets nattläger som är beläget på norrsluttningen av Pallentjåkka med utsikt norröver mot nationalparken och en skymt av Torneträsk.
Totalt är det 30 lag anmälda i årets F.E.M. 30 (18 herr, 6 dam och 6 mix).
I F.E.M. 50 är det 84 lag (60 herr, 12 dam och 12 mix).
Alla rustade för övernattning på fjället. En helt klart annorlunda syn i Abisko som ändå är helt uppbyggt kring vandringsturismen.
Sådana här dagar bryter lunken på turiststationen.
Någonting att berätta om, precis som några fortfarande talar om japanen.
Inspirerad av filmen Kungsleden, byggd på Bosse Larssons roman med samma namn, ville han till varje pris besöka den filmade miljön - vilket han också har gjort vid flera tillfällen. Så sent som 1997 lär han ha setts fem mil in på Kungsleden klädd i propra stadskläder och med en portfåtölj i handen.
Frågan är nu om japanen är här i år?
Och vad är överst på listan "det-här-vill-jag-se-när-jag-springer-F.E.M."?
Björn, järv eller japan?

Mer om Allt om FEM 2000