2.35.00 för Marie i VM-maran

Så var det över för den här gången, VM i marathon för Marie Söderström Lundberg. Prestationen, 2.35.00 och en 24:e-plats, imponerar i detta startfält och på en förrädisk bana.

- Loppet blev som jag tänkt mig. Jag försökte springa på "lätten" från start, men var ändå med i tätklungan vid fem kilometer och passering 18.01.
- Jag kom i ett bra tempo och hoppades på detta kunna plocka en del mot slutet, vilket jag också gjorde. Men det fanns de som även sprang om mig. Startfältet var bra, så därför är jag nöjd med placeringen trots att jag kom bättre till i Sevilla, säger Marie i bussen till hotellet efter loppet.
Dita Constanitina från Rumänien rusade efter någon kilometer och låg i ledning ända fram till dryga 30 kilometer. Som mest var ledningen över två minuter. Hon kroknade och blev till slut, helt slut, 10:a på ändå fina 2.30.38. Bakom Dita låg en klunga på nära 30 löpare, där Marie hängde med i bakre led. Hon noterades som 27:a fram till "halvmarathon" (1.15.14), men började där att plocka några efterhand.
- Vid 22 kilometer bar det av kraftigt nedför. Jag vågade inte ge fullt, utan höll igen. Kanske tur, för sedan kändes den förvarnade uppförsbacken inte alls speciellt märkvärdig, fortsätter hon.
Sista placeringen tog Marie sedan inne på stadion med litet lagom fartökning/spurt förbi en spanjorska. Temperaturen var 19/20 grader vid start och 26/27 vid målgång och några sekundmeter vind.
- Vädret var nära nog perfekt, så där finns inget att klaga på. Det var även en hel del publik ute och hejade fram oss och överraskande många svenskar faktiskt. Så tack alla ni som orkade ut, det känns alltid litet lättare när någon hejar på, säger Marie avslutande och hon verkar i det närmaste oberörd av strapatsen.

5 km-tider: 18.01, 17.22, 17.59, 17.39, 19.39, 19.31 - sista tiden vid 35 km.

Sten Lundberg

Mer om VM i Edmonton 2001