Szalkai förste svensk i VM

Anders Szalkai är förste svensk som tävlar när friidrotts-VM inleds i Edmonton i Kanada natten till lördagen svensk tid. TV 4 direktsänder loppet med start kl 02.45. Kommentator. Lennart Julin.

Årets Stockholm Marathon-vinnare är ende nordiske representanten i det
103 man starka startfältet för herrarnas maratontävling.
Konkurrensen i maraton är mycket hård. Varje nation får starta med max tre deltagare per gren i friidrotts-VM. Damernas och herrarnas maratonlopp är dock undantagna från denna regel. Här får varje nation starta med maximalt fem deltagare eftersom VM-loppet samtidigt gäller som Världscup i maraton.
Världscupen är en lagtävling där varje lag deltar med fem löpare. Resultatet för de tre främsta räknas.
Starka långlöparnationer som Etiopien, Japan, Sydafrika, Mexico, Italien och Spanien har alla anmält fem deltagare. Vilket betyder att konkurrensen är tuffare än i andra grenar i VM.
Anders Szalkai har i år förbättrat sitt personliga rekord till 2.12.45 (ett resultat som inte är noterat i den officiella startlistan). Inte mindre än 49 av de anmälda löparna har bättre personbästa.
Snabbast är Khalid Khannouchi som nu gör sin första VM-start för USA. Khannouchi, som kommer från Marocko, blev amerikansk medborgare i fjol. För två år sedan satte han världsrekord med 2.05.42 i Chicago. Khannouchi har haft skadeproblem inför VM och får troligen svårt att vara med i tätstriden.
Nio av de tio maratonlöpare som i år har noterat tider under 2.08 är anmälda till maratonloppet. Den ende som saknas är världstrean Kenneth Cheruiyot från Kenya.
Kenya saknar också på andra distanser några av landets bästa löpare som inte blivit uttagna sedan de vägrat följa Kenyanska Friidrottsförbundets direktiv.

Här är årets tio snabbaste maratonlöpare i världen:
2.06.50 Josephat Kiprono KEN, Rotterdam Marathon
2.07.11 Abdelkader El Mouaziz MAR, London Marathon
2.07.18 Kenneth Cheruiyot KEN, Rotterdam Marathon
2.07.34 Antonio Peña ESP, Otsu Marathon
2.07.45 Simretu Alemayehu ETH, Torino Marathon
2.07.46 Julio Rey ESP, Hamburg Marathon
2.07.48 Francisco Javier Cortés ESP, Hamburg Marathon
2.07.52 Giacomo Leone ITA, Otsu Marathon
2.07.52 Shigeru Aburaya JPN, Otsu Marathon
2.07.59 Yoshiteru Morishita JPN, Otsu Marathon

Fjolårets olympiamästare Gezahegne Abera från Etiopien kommer till start i lördagens VM-lopp liksom OS-bronsmedaljören Tesfaye Tolla, också han från Etiopien. Däremot saknas fjolårets OS-tvåa Eric Wainaina från Kenya.
Kenya är för övrigt den enda stora långlöparnationen som inte ställer upp med fem löpare. Endast tre kenyaner återfinns i startlistan.
VM-banan i Edmonton har en tuff backe som kommer efter 26 km. Här inleds
kampen om medaljerna på allvar.

Mer om VM i Edmonton 2001