OS-mästaren vann VM efter spurtstrid

För knappt ett år sedan vann Gezahegne Abera otippad OS-guldet i Sydney. Tidigt på lördagsmorgonen svensk tid tog den 23-årige etiopiern VM-guldet efter en spurtstrid med kenyanen Simon Biwott.
Abera är den förste löparen som lyckats bli både OS-mästare och världsmästare.

Det inledande maratonloppet direkt efter invigningen av det åttonde VM i friidrott bjöd på gastkramande spänning och tuffa förhållanden för löparna med en 28-gradig tyckande värme vid starten.
Upplösningen när Biwott och Abera kom in sida vid sida på VM-stadion är redan en VM-klassiker. Abera kunde rycka till sig en två meters lucka i kurvan in på upploppet och vann till slut på tiden 2.12.42, sekunden före Simon Biwott.
Den tryckande värmen var mycket hård mot löparna och svenske deltagaren Anders Szalkai fick tidigt problem med magen. Efter att ha varit tvungen att stanna ett flertal gånger kom han till slut på 39:e plats på medelmåttiga tiden 2.28.33.
Men det var många löpare som fick problem i värmen. Trots att farten på första halvan av loppet var beskedliga 1.07 klev många av favoriterna av när tempot sedan ökades något i tätklungan. Förhandsfavoriterna amerikanske marockanen Khalid Khannouchi och sydkoreanen Bong-Ju Lee var bara några av dem som valde att kliva av strax efter halva loppet.
Framme i klungan som vid 25 kilometer decimerats till sex man ökades dock tempot successivt. Det började med att Londonvinnaren Abdelkader El Mouaziz ryckte sönder den stora klungan på banans svåraste del ner i floddalen och upp igen. Marockanen blev dock upphämtad av etiopierna Abera och Tesfaye Tola (Broloppsvinnaren förra året), kenyanen Biwott, italienaren Salvatore Baldini och japanen Aburaya Shigeru.
Tre kilometer från mål gjorde Abera sitt första ryck, men blev upphunnen av Simon Biwott och de två piskade upp farten till under 3 minuter per kilometer för att sedan spurta om segern.

Alla resultat på VMs officiella hemsida.

Mer om VM i Edmonton 2001