VM blir världens bästa mara

Natten till lördag avgörs världens bästa marathonlopp. Maratonloppet som inleder VM i friidrott i Edmonton har lyckats samla i stort sett hela världseliten.
- Jag tror inte att något lopp någonstans kunnat visa upp ett liknande startfält, säger svenske representanten Anders Szalkai.

På startlinjen klockan 2.45 natten till lördagen radar världens bästa maratonlöpare upp sig.
Där finns de senaste OS mästarna Gezaghne Abera, Etiopien och Josiah Thugwane, Sydafrika. Världens snabbaste maratonlöpare, Khalid Khannouchi, marockan som numera tävlar för USA. New York Marathon vinnaren 2000 och vinnaren av London Marathon 2001 Abdelkader El Mouaziz, Marocko.
Årets Bostonvinnare Bong-Ju Lee, Sydkorea och årets snabbaste (2.06.50) löpare, Rotterdam-segraren Josephat Kiprono, Kenya ger ytterligare stjärnglans.
- Det är väl egentligen bara världsmästaren från Sevilla, Abel Anton som saknas, konstaterar Anders Szalkai.
Antonio Peña, Julio Rey och Francisco Javier Cortés har alla gjort under 2.08 i år och frågan är om det starka spanska laget kommer att springa taktiskt, om det någon som är beredd att offra sig.
- Det kommer säkert att bli mycket taktik första halva. I mästerskap finns ju inga harar och därför kommer det nog inte att gå snabbare än 1.05 fram till halva.
- Min målsättning är att försöka hänga på och gå ner under mitt personliga rekord, 2.13.47. Sedan gäller det att ta en så bra placering som möjligt. Bland de 20 bästa men helst bland de 15 bästa, säger Anders Szalkai.

Den svenska VM-truppen kom till Edmonton förra fredagen. Anders Szalkai delar rum med stavhopparen Martin Eriksson. Förbundskapten Ulf Karlsson har försökt att skapa lagkänsla kring truppen. Gemensamma måltider, utflykter och bowling har stått på programmet.
Anders Szalkai kommer att bli den första svensken som startar i årets VM:
- Det känns faktiskt lite nervöst, man får ju lite extra press på sig, säger den rutinerade Spårvägenlöparen som varit med i både VM och OS tidigare.
- Nu har jag gjort alla förberedelser och det är bara att vänta tills på fredag, avslutar Anders.

Fotnot: TV4 direktsänder hela maratonloppet klockan 2.45 på lördagsmorgonen svensk tid.

Mer om VM i Edmonton 2001