Här är Isabellahs VM-bana

Lördagens maratonlopp avgörs på raka breda gator genom centrala Daegu i sydligaste Sydkorea.

DAEGU – Det såg tuffare ut än vad det egentligen är, konstaterade Lars Andersson sedan han på fredagsmorgonen åkt ett varv runt den maratonbana där Isabellah Andersson gör sin VM-debut på lördagen.
Loppet sänds i SVT 1 med start 01.50 på lördagsmorgonen.

Isabellahs tränare var en av flera tränare från olika nationer som på fredagsmorgonen tog vara på möjligheten att besiktiga maratonbanan.
Banan, som har start och mål vid en liten park i centrala Daegu, löps i tre varv. Först kommer två varv på 15 km och sedan ett kortare varv på 12 195 meter.

Det är breda gator, oftast sex eller åtta filer breda. Banan har endast åtta kurvor per varv. På varje varv är det två raksträckor som båda är drygt 3 km långa.
Asfalten är jämn och fin. Underlaget är betydligt bättre än i t.ex. ASICS Stockholm Marathon.
– Det var länge sedan man såg så här fint asfalterade gator, skämtade Lars Andersson, som kommer direkt från Eldoret i Kenya där vägarna är gropiga och sönderkörda.

Nivåskillnaden mellan banans lägsta och högsta punkt är 40 m vilket är en större nivåskillnad än vad maratonbanan i Stockholm har.
I Stockholm finns den fruktade Västerbron som inleds med en riktigt brant backe.
Här i Daegu går det istället långsamt uppför under en lång sträcka. Man kan kanske jämföra med Fleminggatan på den gamla Stockholm Marathon-banan.
Efter 4,5 km börjar banans enda stigning. Under 2 km är stigningen 30 meter. Samma höjdskillnad kommer sedan efter 18,5 km på det andra varvet.

På den karta över maratonbanan som arrangörerna tagit fram ser höjdprofilen respektingivande ut. Men de långa sega stigningarna kommer inte att vara lika krävande som en kortare, brantare backe.
– Man märker knappt att går uppför, konstaterade Lars.

Precis som vid alla internationella mästerskap är det vätskekontroller var femte kilometer. Här får de deltagande nationerna ha egna representanter som langar vätska till löparna. Isabellah Andersson kommer att få langning med sportdryck vid alla kontrollerna.
Det finns dessutom extra vattenkontroller mellan de officiella dryckeskontrollerna. Vid 2,5 km, 7,5 km o.s.v. kan löparna ta vattenflaskor som arrangörerna satt ut på långa bord.
Det är absolut förbjudet att langa vätska till en löpare på något annat ställe än vid de officiella kontrollerna.
På varje varv finns dessutom tre duschstationer.

Isabellah var inte intresserad av att studera VM-banan. Hon var istället ute och joggade vid VM-byn på fredagsmorgonen.

Anders Olsson

Mer om VM i friidrott 2011