Isabellah på plats 36 timmar före VM-maran

DAEGU: Isabellah Andersson anlände till VM-staden Daegu i sydligaste Sydkorea sent på torsdagskvällen.
36 timmar innan starten för damernas maratonlopp gick det svenska VM-hoppet genom säkerhetskontrollen i VM-byn som ligger ett par mil utanför centrala Daegu.

Här bor ett 3 500 aktiva, ledare och tränare i ett välbevakat område med nybyggda hus, 15 våningar höga. VM-deltagarna bor fyra och fyra i lägenheter med fyra sovrum och ett vardagsrum.

Isabellah hinner inte se mycket av Daegu före starten för maratonloppet klockan 9 på lördagen (kl 02.00 svensk tid). När anlände till Daegu någon timme försenad var det bara frågan om att äta en sen middag och sedan försöka sova.

FEM TIMMARS TIDSSKILLNAD
Isabellah, som tränat på hög höjd i Eldoret i Kenya inför VM, har sex timmars tidsskillnad till koransk tid. Hon har förberett sig för att klara denna tidsomställning genom att lägga sig extra tidigt de senaste dagarna.
På lördag måste hon stiga upp redan vid femtiden på morgonen vilket innebär midnatt i Kenya.

Isabellah är dock van vid att anlända sent till en tävling efter en lång resa. I vintras kom hon till Dubai först 31 timmar före starten av Dubai Marathon och gjorde sedan sitt livs snabbaste lopp med 2.23.41.

Vädret här i Daegu – en stad med tre miljoner innevånare – är svalt för denna årstid. Klockan 9 på torsdagen var det mulet och 21 grader varmt. Kl 11.30 – när de flesta av topplöparna bör vara i mål på lördag – var det 25 grader varmt.
Vädret ska stå sig till lördag. För knappt två veckor sedan var det upp mot 35 plusgrader. Nu ser de kvinnliga maratonlöparna ut att slippa springa 4,2 mil i sådan hetta.

Däremot kan den höga luftfuktigheten bli krävande. Isabellahs man och tränare Lars Andersson tror dock inte att detta kommer att bli ett problem för Isabellah:
– Det är ofta 75 procents luftfuktighet i Eldoret på somrarna, berättar han.
Inför VM har Isabellah dessutom sprungit några distanspass i en dalgång utanför Eldoret där det är extra hög luftfuktighet.

15-20 LÖPARE KAN TA MEDALJ
Isabellah är laddad inför sin VM-debut.
– Förberedelserna har gått bra, förklarar hon.
Av de 55 löpare som är anmälda till damernas VM-mara har fyra i år sprungit ett maratonlopp snabbare än Isabellas svenska rekord från Dubai 2.23.41. Ytterligare fyra har tider som ligger högst 15 sekunder sämre än Isabellahs tid.

De två maratonloppen är alltid de mest svårtippade grenarna i ett EM, VM eller OS. De bästa löparna tävlar sällan mot varandra eftersom det finns så många stora maratonlopp att välja mellan. Det är dessutom omöjligt riktigt kunna jämföra tider uppnådda i olika lopp med olika typ av banor och med olika väderleksförhållanden.
I detta VM är Isabellah en av 15-20 löpare som kan vinna en medalj.

Chansen till medalj finns alltså, men det är fler än i någon annan gren i detta VM – förutom herrarnas lopp – som är med i kampen om en plats på prispallen. Detta beror bland annat på att varje nation får ställa upp med fem deltagare i maraton mot max tre i övriga grenar i VM.

Kommer Isabellah bland de tio bästa på lördagen har hon gjort ett bra lopp. Ingen svenska har någonsin varit bland de 15 främsta i ett VM.
På herrsidan är Kjell Erik Ståhls fjärdeplats från historiens första friidrotts-VM i Helsingfors 1983 den klart bästa placeringen.

ANNAN TAKTIK I VM
När Isabellah har sprungit sina bästa lopp i Dubai, Stockholm eller Stuttgart har hon visat en imponerande förmåga att springa i jämnt tempo. I Dubai i vintras t.ex. struntade isabellah i sina konkurrenter och sprang i sin egen fart hela vägen. Hon var näst sista av de kvinnliga elitlöparna efter 7 km och slutade sedan trea i tävlingen efter att ha varit snabbast av alla på den sista milen.

I lördagens VM-lopp väljer Isabellah troligen en annan taktik. Om hon känner att löpningen fungerar så hänger hon med i tätklungan om tempot inte är orealistiskt högt. Det är för riskabelt att göra sitt eget lopp, och därmed tappa kontakten med täten, i ett mästerskap.
För de löpare som siktar på en medalj är de första 30 kilometrarna en transportsträcka. Det är på den sista milen som loppet sannolikt avgörs.
Vid EM i fjol, där Isabellah kom på fjärde plats, låg hon avvaktande en bit bak i tätklungan under större delen av loppet.

Loppet sänds i SVT 1 med start 01.50 på lördagsmorgonen.

Anders Olssson

Mer om VM i friidrott 2011