Szalkai: Så bra är Isabellah

Sverige har inte haft någon maratonlöpare i OS sedan Anders Szalkai 1996. Här skriver Anders som numera är träningsexpert på Marathon.se om vad Isabellah Anderssons VM-lopp innebär för framtiden, närmast OS i London.
– Kan man på mindre än fyra månaders full träning komma sjua i en av de konkurrensmässigt tuffaste grenarna inom friidrotts-VM, finns alla möjligheter att med ostörd träning ta ännu ett steg.

Om knappt ett år kommer OS i London, dit med säkerhet Isabellah via sitt VM-lopp nu är kvalificerad. Får teamet Andersson träna utan störmoment, från nuvarande nivå, fram till London finns faktiskt en klart realistisk chans att vi kan få en svensk OS medalj

Som bästa europiska i VM loppet och med bara 90 sekunder upp till guldmedaljen visade verkligen Isabellah Andersson med eftertryck att hon är en svensk världslöpare. En sjunde plats i ett mycket tät VM mara inger respekt och ger hopp om än bättre placeringar i framtiden.
Isabellahs utveckling sedan hon startade strukturerad löpträning under ledning av sin tränare och make Lars Andersson har varit spikrak uppåt. Utan minsta stress på snabba resultat har teamet byggt en löpargrund för framtiden samtidigt som Isabellah ständigt utvecklats resultatmässigt.
”Med sitt svenska rekordlopp i Dubai, på 2.23.41, i början av 2011 tog Isabellah steget in i den absoluta världseliten inom maratonlöpning.
Efter Dubailoppet kom sen en löparskada, som krävde ett mindre ingrepp och gjorde att Isabellah tvingades avstå löpträning under flera viktiga träningsveckor. Detta var första gången som Isabellah fick göra ett uppehåll i träningsutvecklingen. Skador hör tyvärr till löparens vardag, och det är något som man får räkna med under en löparkarriär.
Om man betänker att Isabellah i samband med skadan hade nästan två månaders frånvaro från full löpträningen och sedan någon månad med uppbyggande träning inser man att det finns mycket mer kapacitet att utveckla mot framtida lopp. Maratonlöpning handlar väldigt mycket om att ha längre tid av tuff och kontinuerlig träning.

Om knappt ett år kommer OS i London, dit med säkerhet Isabellah via sitt VM-lopp nu är kvalificerad. Får teamet Andersson träna utan störmoment, från nuvarande nivå, fram till London finns faktiskt en klart realistisk chans att vi kan få en svensk OS-medalj i maratonlöpning. Kan man på mindre än fyra månaders full träning komma sjua i en av de konkurrensmässigt tuffaste grenarna inom friidrotts-VM, finns alla möjligheter att med ostörd träning ta ännu ett steg.

Förhoppningsvis njuter nu Anderssons av VM framgången och jobbar sen ostört vidare mot nya mål. För svensk långlöpning behöver en Isabellah som visar att det går som svensk löpare att vara med i världstoppen.”

Mer om VM i friidrott 2011