Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Felmeddelande

An exception has been thrown during the rendering of a template ("DateInterval::__construct(): Unknown or bad format ()") in "ContentSectionVideoTeaser.html.twig" at line 17.

Annelie har taktik för att klara VM-värmen

Annelie Johansson, Hälle IF, har hittils satt personbästa i alla sina maratonlopp. 2014 var hon bästa svenska i EM i Zürich, Sedan dess har hon förbättrat sitt personbästa ner till 2.40.05.
Men i mästerskap är det inte tid, utan placering som räknas.
– Blir det 28-30 grader som det var när vi körde kvalitetspasset i veckan så måste man dra ner sitt tänkta tempo en aning så man inte går ut för hårt och spränger sig.

Dom har stängt ner många av fabrikerna runtomkring här i Peking och faktiskt gjort så bra som den kan med luften.

– Värmen gör att det blir mycket tuffare för kroppen, man kommer upp högre i puls, så man måste anpassa både efter dagsformen och vädret helt enkelt.

Värmen och luftföroreningarna i Peking är en osäker faktor för alla maratonlöpare i söndagens lopp. Annelie Johansson är den av svenskorna som varit längst på plats i Peking. Lagkompisarna Louise Wiker och Charlotte Karlsson kom förra helgen.

– Jag hade hört mycket om luften innan jag kom hit, men dom har stängt ner många av fabrikerna runtomkring här i Peking och faktiskt gjort så bra som den kan med luften. Är du ute en timma så tycker jag inte att du påverkas något nämnvärt, men är du ute i flera timmar så börjar det kännas i luftrören, men jag hoppas det ska gå bra på loppet ändå.

I intervjun med Anders Szalkai som är på plats i Peking berättar även Annelie om sina förberdelser, om det där sista kvalitetspasset. Annelie valde att springa fem kilometer i maratonfart.
– Och sedan några korta snabba intervaller för att få fart på benen.

De sista dagarna innan maratonlopp är också den mentala laddningen viktig.
– Jag har lite avslappningsövningar som jag brukar lyssna på och som hjälper mig att fokusera på det jag ska.

Det såg länge ut som att det inte skulle bli något VM för Annelie. Problem med skador efter 2.40.05-loppet i Rom i mars gjorde att förbundskaptenen Karin Torneklint inte gav klartecken förrän i midsommarveckan.
Annelie Johansson som är 36 år började träna löpning när sonen Emil föddes för sju år. En träningsform som passade ihop med vardagen som småbarnsförälder. Tidigare hade hon hållt igång med badminton, fotboll och landsvägscykling
Ganska snart kom framgångarna för Annelie. Som maratonlöpare har hon stadigt förbättrat sig. Debut i Asics Stockholm Marathon 2013 på 2.51.09. Nytt personbästa i ASICS Stockholm Marathon 2014 med 2.46.01 - och en plats i EM-laget. I EM i Zürich putsade hon personbästat ner till 2.42.04 och blev bästa svenska med en 30:e plats. I november 2014 blev hons sedan fyra i Dublin Marathon med 2.41.09.
– Hade det varit normalt Sverige-väder så är formen god för 2.40, men är det tufft med värme och så kan det bli allt mellan 2.40 och tre timmar.

Annelie Johansson debuterade som maratonlöpare i ASICS Stockholm Marathon för bara två år sedan, 2013.

Mer om VM i maraton 2015