Felmeddelande

An exception has been thrown during the rendering of a template ("DateInterval::__construct(): Unknown or bad format ()") in "ContentSectionVideoTeaser.html.twig" at line 17.

Orden som ska hjälpa Louise i VM-maran

– Jag vill ta chansen att springa ett bra lopp.
Louise Wiker, Hässelby SK, är tillsammans med Charlotte Karlsson och Anneli Johansson en av de tre svenska tjejerna som söndagen 30 augusti springer maraton i VM i friidrott.
Louise berättar i vår videointervju om uppladdningen inför VM, om månader av träningsläger och hur hon blev maratonlöpare.

Jag ser verkligen fram emot det att springa in i Fågelboet (Stadion i Peking). Det här ska bli så kul!

Kanske känner ni redan Louise Wiker genom hennes löparblogg här på Marathon.se. Där har hon sedan januari 2014 berättat om sin satsning på maraton. Från debutloppet förra året till SM-medalj 2014 och personbästa 2.40.43 i Sevilla Marathon i februari 2015.

Söndagen 30 augusti klockan 07.30 lokal tid (mitt i natten - 01.30 hemma i Sverige) ställer sig Lousie på startlinjen tillsammans med världens bästa löpare. Ett riktigt elddop.
– Det gäller för mig att göra mitt eget lopp - och jag har en plan, säger Lousie.
Mer än två och en halv timmes jobb på nära maxpuls i 30-gradig värme är smärtsamt. I herrarnas maratonlopp i VM bröt en tredjedel av deltagarna.
– Jag har några ord som jag använder när det börjar ta emot. Lätt och stark, lätt och stark, så håller jag på om jag får en liten svacka, så upprepar jag det för att inte tänka på annat.
– Det är klart att det kommer tankar… att fy vad jag är trött, men då går jag tillbaka till mina ord. Det är lite tjatigt, men det funkar

Efter en lång karriär som började i Hällefors och som satte fart när Louise bytte till Hässelby SK 2004 har hon imponerande meriter och tiderna i CV:et är imponerande:
1500 meter 4:33.43
3000 meter 9:29.63
5000 meter 16:25.46
10,000 meter 34:21.73
Halvmarathon 1:19:42
Marathon 2:40:43

Den där tiden på halvmaran är satt i Stockholm Halvmaraton 2013. Ingen märkvärdig tid kanske, men en vändpunkt i karriären.
– Jag sprang mest på kul i vanliga träningsskor och fick mersmak. Det här kanske är något för mig.

Under hösten 2013 växte beslutet att satsa på maraton fram. En förstående arbetsgivare, en stöttande klubb och Svenska friidrottsförbundets satsning på att skicka lag till EM i maraton 2014 gjorde att Louise tog beslutet att bli maratonlöpare.
Hon missade med liten marginal EM i Zürich 2014, och trots 2.40-loppet i Sevilla i februari dröjde det till i juni innan Louise fick klartecken att springa VM.
12-13 pass varje vecka obrutet i ett års tid har lyft resultatnivån och självförtroendet.
– Jag ser verkligen fram emot att springa in i Fågelboet (Stadion i Peking). Bara tanken ger mig sköna rysningar. Det här ska bli så kul! säger Lousie.

Mer om VM i maraton 2015