Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Felmeddelande

An exception has been thrown during the rendering of a template ("DateInterval::__construct(): Unknown or bad format ()") in "ContentSectionVideoTeaser.html.twig" at line 17.

Charlotte jobbade sig till VM-starten

Hässelby SK:s Charlotte Karlsson har i dubbel bemärkelse jobbat sig till start i söndagens VM i maraton. Som grundare och delägare av Runday blir det mycket löpning med kunderna. När hon får en ledig stund från jobbet som löpcoach är det egen träning som gäller. Med en stark löpning i EM 2014 klarade Charlotte kvaltiden till VM, men med många snabba konkurrenter fick hon från början en reservplats till Peking, en plats som efter Lena Eliassons skada blev ordinarie bara för en månad sedan.
– Jag har verkligen taggat till mentalt även om jag fick reda på det här väldigt sent, säger Charlotte.

Jag försöker tänka mig in i olika faser i loppet, hur det brukar kännas när man kommer till vissa punkter som tio, tjugo och trettio kilometer

– Det har varit en väldigt stor omställning, men nu känner jag mig väldigt taggad och motiverad, sade Charlotte Karlsson i videointervjun med Anders Szalkai strax innan avfärden till Peking.

Natten mellan lördag och söndag, klockan 01.30 svensk tid, går startskottet för damernas maratonlopp i Peking. Fem svenska tjejer har klarat kvalgränsen på 2.44, ett styrkebesked för svensk maratonlöpning och ett kvitto på att friidrottsförbundets satsning på maraton också lockat många att satsa.
Så även om stjärnan Isabellah Andersson av personliga skäl tackat nej till VM och Lena Eliasson är skadad så har Sverige full representation i Peking. Charlotte har sällskap i Peking av 2.40-löparna Annelie Johansson och Louise Wiker.

28-åriga Charlotte har testat det mesta inom löpning. Hon gick på löpargymnasiet i Sollentuna och har tävlat på alla distanser från 800 meter och uppåt.
– Maraton känns alltid så stort och vikigt för mig, säger Charlotte. Jag vill absolut inte misslyckas utan jag försöker göra allting rätt: träna äta och sova.
– Sedan tänker jag mycket på loppet och visualiserar hur det kommer att gå, det är ett sätt för mig att tagga till. Jag brukar se hela banan framför mig och gå från start till mål när jag springer till exempel Stockholm Marathon, men här är det lite svårt att föreställa hur det kommer att vara eftersom jag inte varit i Peking tidigare, säger Charlotte.

– Jag försöker tänka mig in i olika faser i loppet, hur det brukar kännas när man kommer till vissa punkter som tio, tjugo och trettio kilometer, hur det är att gå över mållinjen, känslan med publiken vid sidan, alla hejarop.

Charlottes främsta meriter hittills i maratonkarriären är SM-guld 2012 och 34:e plats vid EM i Zürich 2014 på personbästa 2.42.29.

Banpass och intervalller är ett sätt även för en maratonlöpare som Charlotte Karlsson att slipa formen.

Mer om VM i maraton 2015