Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Felmeddelande

An exception has been thrown during the rendering of a template ("DateInterval::__construct(): Unknown or bad format ()") in "ContentSectionVideoTeaser.html.twig" at line 17.

David mot världseliten i VM i maraton

David Nilsson drar själv mot sparringpartnern Fredrik Uhrbom som är med på höghöjdslägret i kinesiska Kunming.

David Nilsson, Högby IF, har gjort sitt livs bästa säsong. Natten till lördag är han ensam svensk på startlinjen när VM i friidrott inleds med herrarnas maratonlopp.
David har laddat upp och fått sparring av Fredrik Uhrbom på hög höjd i Kunming i Kina, men han vågar inte vara alltför optimistisk inför VM-starten.

Jag har inte riktigt bestämt taktik än. Kanske att jag redan från början bestämmer mig för att gå med i någon klunga bland de lite sämre löparna och sen förhoppningsvis kunna plocka på andra halvan. Det är svårt att bestämma farter och upplägg innan man vet hur de yttre förhållandena kommer vara på maratonmorgonen.

Marathon.se:s Anders Szalkai fick en kort pratstund med David innan han begav sig iväg till Kina, där han på hög höjd i Kunming genomför sina sista förberdelser.

Du kvalade till VM med ditt 2.17 lopp i Rotterdam i april, hur har det gått och hur har du lagt upp din löpning sedan du fick klartecken för VM?

– Jag tog några dagars helvila efter maran och sen lite drygt två veckor efter loppet började det kännas riktigt bra igen. Planen var att träna lite som jag gjorde inför Rotterdam då jag sprang kortare lopp och mer fart innan jag skulle köra mer maratonbyggande träning sista biten in mot loppet.
– Första loppet efter maran blev ett millopp i Manchester som gick riktigt bra, Jag sprang på 29.45 trots att jag inte tyckte jag sprang ett perfekt lopp.
– Så jag gick vidare till att veckan efter köra ett banlopp över 10000 meter, och då trodde jag att jag skulle kunna fixa runt 29.15. Men det blev till och med lite bättre, då jag kom in på nya personbästat 29.06. Känslan efter det loppet var att jag nog borde kunde ta mig under 14 minuter på 5000 meter också, så det blev ett lopp på den distansen där jag nådde målet och kom in på 13.57.

Dom här banloppen där du ”krossade” dina tidigare personbästatider tillsammans med VM kvaltiden på maran måste gett ett bra självförtroende i träningen mot VM?

– Jag trodde inte riktigt jag skulle kunna göra så bra tider så snabbt efter Rotterdam, samtidigt gick det kanske lite för bra för snabbt. För i samband med 10000 meters-loppet på bana fick jag lite problem med ena foten och det förstärktes lite av 5000-loppet. Samtidigt hade jag känslan att det kunde gå över då jag hade samma känning av plantarfascian för ett år sedan inför EM, och då ordnade det sig.

Men som jag förstod det besvärade foten dig en ganska lång tid?

De första två månaderna blev det ingen bättring av foten. Det gjorde att jag inte kunde träna på så som planerat även om jag höll igång bra ändå. Jag fick bra naprapatbehandlingar, och sista månaden inför VM har jag kunnat träna på lite mer så som jag vill.

Du körde en halvmara i Dublin med 3 veckor kvar till VM-loppet, vilka svar gav det?

– Jag sprang på 1.09 låga, och hade nog hoppats att jag skulle kunnat tampas med irländarna lite bättre. Men jag fick släppa tidigt och sen fick jag göra mitt eget lopp till stora delar. Så det blev ett bra pass, en genomkörare, och det var det viktigaste.

Hur reagerade foten på halvmaraton-belastningen?

– Det funkade bra och det känns som det inte kommer påverka mig på VM.

Du laddar på hög höjd i Kina sista veckorna innan loppet, vad hoppas du på träningsmässigt där?

– Jag kommer ligga på hög höjd i Kunming fram till två dagar innan VM loppet, sedan åker jag till Peking. Rent träningsmässigt kommer det handla om att hitta känslan och köra några bra långpass. En del tröskelfart blir det, och kanske spontant något mer fartpass om kroppen vill. – Men framförallt vill jag hitta känslan av att ett tremils pass inte känns något speciellt. Jag har inga konkreta pass jag måste köra, utan det handlar mer om att hitta känslan igen.

Du kommer inte träna helt själv under sista perioden utan du kommer få sparring av din träningskompis Fredrik Uhrbom även i Kina. Hur viktigt är det att ha träningssällskap?

– Det underlättar och är givetvis skönt även utan för träningen. Om jag varit i bättre form rent träningsmässigt hade det varit ännu mer värdefullt. För om jag skulle kört flera tuffare pass rent fartmässigt underlättar sparringen och draghjälp att få ut max av passen.

Vad har du får ambition i VM loppet, och har du något plan du vill följa under loppet?

– Jag har inte riktigt bestämt taktik än. Kanske att jag redan från början bestämmer mig för att gå med i någon klunga bland de lite sämre löparna och sen förhoppningsvis kunna plocka på andra halvan. Det är svårt att bestämma farter och upplägg innan man vet hur de yttre förhållandena kommer vara på maratonmorgonen. Men en tanke är väl att ha en öppning på 1.11 första halvan och om jag hittar rätt känsla hoppas jag att jag kan få till ett 2.25 lopp. Det kan nog räcka till hyfsat med tanke på att förhållandena kommer vara tuffa.
– Jag måste ändå räkna med att jag haft fotkänningen som stört träningen och dessutom två mindre förkylningar under sommaren. Men hittar jag rätt känsla kan det gå bra ändå.

Rapporterna från Kunming säger att höghöjdstränings-centrat inte riktigt levde upp till förvätningarna utan beskrivningen från löparna på plats löd ”ett riktigt uselt träningsställe”.
David inledde med några bra träningsdagar i Kina, men sedan blev han magsjuk och febrig några dagar. Sen kom han igång igen, och allt känns bra men ambitionsnivån har sänkts några snäpp sedan intervjun med David gjordes. Marathon.se vet dock att David på oerhört kort tid tidigare hittat rätt form och hoppas det kan upprepas till loppet tidigt på lördags morgon.

Mer om VM i maraton 2015