Så blev det drag i bergslöpningen

Långt bort, längst upp föddes äventyrslöpningen.
På fredag morgon är det start för den numera klassiska bergsmaran i Björkliden.
Det första loppet i fjällmassivet mellan Abiska och Riksgränsen ordnades redan 1994. Årets lopp blir det 13:e i rad.
- Nja, jag skulle vilja säga att vi började redan 1984, säger banläggaren Hans Backström.

- Det var draghundsklubben i Kiruna som ordnade ett lopp där vi sprang i par och hade med hund, berättar Hans Backström som själv var med och tävlade uppe i den tuffa bergsterrängen i Björkliden-fjällen.

Vi befinner oss alltså 10 mil nordväst om Kiruna. Sedan 80-talet finns en bilväg över fjället till Norge och Narvik. Tidigare var järnvägen enda sättet att ta sig till Abisko, Björkliden och Riksgränsen som numera är välbesökta turistorter.
Här finns vintertid fantastisk skidåkning på alla ledder. Sommartid är det fjällvandring i de ödsliga och karga fjällen som lockar.
Sedan var det alltså några friskusar som kom på att man kunde springa.

- Fast på den tiden var det draghundstävlingarna på skidor som var stora, berättar Hans Backström. Fjälldraget var stort och jag har själv kört 27 gånger.
Fjälldraget och andra draghundstävlingar har numera svårt att locka deltagare. Sporten har också blivit en annan där hundspann med Huskys dominerar tävlingarna.

Kring bergslöpningen är det däremot fullt drag. Sörlänningen Erik Ahlström kom till Björkliden på 90-talet, förädlade konceptet med äventyrslopp, tittade litet på vad draghundsgänget gjort och sneglade på KIMM - ett bergslopp i Skotland.
1994 var det premiär för den första bergsmaran i Björkliden. Grundkonceptet med ett tvådagarslopp där man kan välja mellan tre distanser håller fortfarande.

Under åren har det varit olika arrangörer och sponsorer. Sedan 2005 har orienteringsklubben IFK Kiruna tagit över huvudansvaret för arrangemanget (med Björklidens Fjällanläggningars goda minne). Tävlingsledaren Anders Morell har samlat ett rutinerat gäng som arrangörer. Bland dem finns naturligtvis Hans Backström som för 2006 års tävling skapat drömbanor för de tävlande.

Årets motto är från fjord till fjäll. Eller i klartext från Rombakksfjorden i Norge upp till Björkliden.
- Det låter bra, och har nog lockat en del, men vi har också gett oss själva en utmaning att klara av logistiken eftersom folk måste bussas till start. Det kommer också att bli en del busstransporter från nattlägret för dem i de kortare klasserna, säger Hans Backström.

Mer om B.A.M.M. 2006