Bom, bom i BAMM

Starka skidåkarna Andreas Oskarsson och Tomas Persson gillade motluten under första milen och var först upp på Haugfjellplatån. Avståndet till de jagande lagen var en halvtimme.
- Fast skidor är enklare. Där ställer man sig bara i spåret och stakar, aldrig behöver man bekymra sig om att hitta. Bara att blåsa på, sade Tomas.

Nu blev det två rejäla bommar i orienteringen uppe på det norska fjället.
- Först bommade vi till den fjärde kontrollen och till den femte blev det helt fel klagade Andreas Oskarsson.

Den småskurna bergsterrängen krävde kartvana. Och när tre orienterarlag dessutom slog sina kloka huvuden ihop gick det rakt och rätt upp i ledning.
- Fast inte fort, det var besvärlig terräng och vi har säkert gått halva tiden, sade Tomas Albinsson som tillsammans med Peter Juthberg var först i nattlägret i långa BAMM 70.

- Vi tre orientarlag har sprungit tillsammans. Från början försökte nog alla lagen att göra små ryck och skaka av sig de andra, men när ingen lyckades och vi alla började bli trötta så sprang vi tillsammans allihop, berättade Peter Juthberg.

Efter säkert 40 kilometers löpning splittrades lagen uppför den sista stigningen upp på Björnfjället.
- Vi gjorde inget ryck utan, det bara blev en lucka, sade Peter Juthberg.

I mål vid nattlägret strax innanför gränsen mellan Sverige och Norge var Albinsson/Juthbergs tid 7.04.36, försprånget till Emmaboda-orienterarna Per-Åke Bligård och Emil Andreasson bara 2.31.
Det är nästan inget avstånd alls inför lördagens jaktstart. Räknar man om marginalen till ett hundrameterslopp handlar det om bara fem hundradelars skillnad mellan ettan och tvåan.
Men även förra årets tvåor Pälle Hedlund och Lars Hjulström kan blanda sig i toppstriden på lördagen. Enskede-orienterarna var 8.32 efter ledarna i BAMM 70.

I BAMM 50 var mixedlaget, Bernt och Malin Niva först till nattlägret. Med tiden 5.23.11 var det äkta paret 20 minuter före första herrlag.

Även i BAMM 30 blev det långa löptider första dagen. Ledarlaget Niklas Mossberg och Martin Karlssonklarade första dagen på 3.18.

Mer om B.A.M.M. 2006